1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Säästöpankkien asiakkaille lähti outoja veroehdotuksia

Säästöpankkien debentuurilainoja omistaville asiakkaille on tullut veroehdotuksia, joihin on merkitty väärin perustein tuhansien eurojen luovutustappioita. Pankki kertoo korjaavansa virheet.

Kuva: Essi Peijariniemi / Yle

Osalle säästöpankkien asiakkaista on tullut erikoisia veroehdotuksia. Syynä on debentuurilainojen eli pankkien omaan rahoitukseensa myymien sijoitustuotteiden vääränlainen kirjautuminen verottajan tietoihin.

Debentuurilaina (siirryt toiseen palveluun) on sijoitus, jossa asiakas lainaa pankille rahaa korkoa vastaan. Lainojen korot ovat tilikorkoja korkeammat, mutta myös sijoitusten riski on korkeampi. Pankin mahdollisessa maksuvaikeustilanteessa sijoitusta ei ole turvattu.

Liikaa luovutustappioita

Keväällä asiakkaille tulleissa vuoden 2015 veroehdotuksissa säästöpankkien asiakkaiden debentuurilaina-sijoituksia on merkitty virheellisesti luovutustappioiksi. Virhe on tuottanut asiakkaille jopa kymmenientuhansien eurojen luovutustappioita vähennettäväksi verotuksessa.

Virhe koskee debentuurilainoja, joista on maksettu pääomanpalautuksia, mutta joiden pääomasta osa on vielä maksamatta. Luovutustappioksi ei ole kirjattu debentuurilainoja, joista ei ole vuonna 2015 maksettu pääomanpalautusta.

Syksyllä asiakkaat saavat uuden verotuspäätöksen.

Eurajoen säästöpankin sijoitusjohtaja Jussi Lähteenmäki

Sijoitusten luovutustappiot vähennetään verotuksessa luovutusvoitoista, joista maksetaan pääomaveroa. Näin ollen säästöpankkien debentuurilainojen merkintävirhe sekoittaa monen suomalaisen verotuksen lopputulosta.

Väärä lopputulos

Useilla asiakkaalla vähennykset ovat pienentäneet merkittävästi veroehdotukseen merkittyä jäännösveron määrää tai lisänneet veronpalautuksia. Asiakkaat eivät ole oikeutettuja virheen takia syntyneeseen hyötyyn, vaan pankki ilmoittaa verottajalle oikeat tiedot.

– Syksyllä asiakkaat saavat uuden verotuspäätöksen, sijoitusjohtaja Jussi Lähteenmäki Eurajoen säästöpankista lupaa.

Osa asiakkaista on jo ilmoittanut verottajalle oikeat tiedot eli poistanut luovutustappiot veroilmoituksestaan esimerkiksi verottajan nettipalvelussa. Tästä ei pitäisi syntyä ongelmia.

Debentuurilainoja on viime vuosina myyty useissa säästöpankeissa, esimerkiksi Eurajoen, Huittisten ja Lammin säästöpankeissa. Esimerkiksi Eurajoen säästöpankissa ne ovat olleet sijoitusjohtaja Lähteenmäen mukaan suosittu tuote. Debentuurilainoja on pankista myyty sadoille asiakkaille.