1. yle.fi
  2. Uutiset

SJK ja VPS suurin toivein Veikkausliigaan – buumia ja futiskulttuuria

Seinäjoen Jalkapallokerho ja Vaasan Palloseura lähtevät Veikkausliigakauteen 2016 erilaisista lähtökohdista. Mestari SJK haluaa uusia mestaruuden. VPS on muokannut pelitapansa uuteen uskoon ja tähtää kuuden parhaan joukkoon. Molempien seurojen kauteen positiivisen piristysruiskeen tuo uusien stadionien valmistuminen.

urheilu
Jalkapallo yleiskuva
Tomi Hänninen

Viime kauden mestari Seinäjoen Jalkapallokerho ja sarjapaikkansa vaivoin säilyttänyt Vaasan Palloseura lähtevät kauteen erilaisista lähtökohdista. Joukkueiden pelaajabudjetit ovat kasvaneet ja katsomo-olosuhteet parantuvat merkittävästi kauden aikana.

Seinäjoella kokonaisbudjetti kasvoi yli 40 prosenttia viimekaudesta ja tulevan kauden kohokohtana ovat Mestarien liigan karsintapelit. Päävalmentaja Simo Valakari sanoo joukkueen parantuneen viimekaudesta.

– Mestarien liiga on oikeastaan bonus hienosta viimekaudesta. Vaikka haluamme joka vuosi pelata Euroopassa, meidän täysi keskittyminen on kuitenkin Veikkausliigakauteen. Parempi joukkue tuo omat lisäkustannukset, Valakari sanoo.

Seinäjoen Jalkapallokerhon keskikenttäpelaaja Alexei Eremenko Junior ja päävalmentaja Simo Valakari.
Seinäjoen Jalkapallokerhon keskikenttäpelaaja Alexei Eremenko Junior ja päävalmentaja Simo Valakari.Mirva Ekman / Yle

VPS:n kausi 2015 oli tuskien taival. Vepsun menestykseen nostanut ja pronssille 2013 luotsannut Olli Huttunen sai lähteä keskikesällä. Päävalmentajaksi nostettu apuvalmentaja Petri Vuorinen sai kurssin käännettyä ja sarjapaikka säilyi, tosin jännitystä riitti liigan viimeiselle kierrokselle asti. Vuorinen on muuttanut joukkueen pelitapaa ronskisti ja uskoo siitä löytyvän reseptin Veikkausliigapelien voittamiseen.

– Meidän tapa on nyt se, että keskitymme omaan pelitapaamme ja sitä kautta halutaan kontrolloidusti luoda hyökkäyksiä niin, että me pystytään itse päättämän kuinka peli etenee. Toki myös puolustuspeli on meille tärkeää. Viime vuonna nähtiin, että me pystytymme puolustamaan hyvin. Jalkapallossa ei voi pelkästään hyökätä, vaan kaikki osa-alueet pitää olla korkealla tasolla, Vuorinen miettii.

Uudet stadionit kauden kohokohtana

Seinäjoella kokonaan uusi jalkapallostadion on valmistumassa kesäkuussa Jouppiin. Vaasassa perinteikäs Hietalahden jalkapallostadion päivitetään nykyaikaan uusilla katsomoilla ja tekonurmella. Ensimmäinen peli on tarkoitus pelata heinäkuussa.

Joukkueiden ulkomailla pelanneet ammattilaiset tervehtivät olosuhteiden parantumista ilolla. SJK:n Alexei Eremenko Junior näkee Seinäjoen uuden stadionin vievän koko Suomen jalkapalloa eteenpäin.

– Olen huomannut, että jalkapallobuumi on kasvussa täällä ja viime vuoden mestaruudenjälkeen varmaan kasvaa enemmänkin. Uusi stadion on mielestäni loistava. Suomen jalkapallolle on hyvä, että saadaan kunnon stadionit. Tällä tavalla mennään pikku hiljaa eteenpäin, Eremenko Junior sanoo.

Vaasan Palloseuran puolustaja Veli Lampi ja päävalmentaja Petri Vuorinen.
Vaasan Palloseuran puolustaja Veli Lampi ja päävalmentaja Petri Vuorinen.Mirva Ekman / Yle

VPS:n Veli Lampi on pelannut ammattilaisurallaan muun muassa Hollannissa ja Ukrainassa. Hän toivoo Hietalahden stadionremontilta vahvistuista Vaasan jalkapallokulttuuriin.

– Toivottavasti vahvistaa sitä entisestään, mielestäni Vaasassa on aika hyvä futiskulttuuri jo ennestään. Täällä on useita perinteikkäitä hienoja seuroja ja Vepsu tietenkin lippulaivana. Näin olisi tarkoitus olla jatkossakin. Toivotaan, että ottelutapahtuma muuttuu entistä viihtyisämmäksi uuden stadionin myötä, ja saadaan vielä enemmän väkeä yleisöön, Lampi toivoo.

Lue seuraavaksi