Uefan tiloja ratsattu Sveitsissä - liittyy Panama-vuotoon

Viranomaiset etsivät tietoja Euroopan jalkapalloliiton televisiosopimuksesta, jonka allekirjoittajien joukossa on nykyinen Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino.

urheilu
Gianni Infantino.
Walter Bieri / EPA

Sveitsin poliisi on tehnyt ratsian Euroopan jalkapalloliiton Uefan päämajaan Nyonissa Sveitsissä. Poliisi hakee tietoja televisiointioikeuksia koskevasta sopimuksesta, jonka yhtenä allekirjoittajana oli Gianni Infantino, Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan nykyinen puheenjohtaja. Tutkinta liittyy niin sanotuista Panama-papereista löytyneisiin yhteyksiin.

Panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan paperit liittävät Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon veljeksiin, joita syytetään lahjusten maksamisesta jalkapallo-otteluiden tv-oikeuksista Etelä-Amerikassa.

Sveitsin syyttäjänviraston mukaan tutkinta liittyy epäilyihin huonosta hallinnosta ja varojen väärinkäytöstä televisointioikeuksien myynnissä. Syyttäjänvirasto ei yksilöinyt, keneen tutkinta kohdistuu.

Kyse on tapauksesta, jossa Uefa myi vuosien 2006-2009 Mestareiden liigan Ecuadorin televisiointioikeudet argentiinalaisille veljeksille Hugo ja Mariano Jinkisille, Cross Trading -nimisen yhtiön omistajille. Veljesten väitetään myyneen oikeudet eteenpäin ecuadorilaiselle televisioyhtiölle Teleamazonasille kolminkertaiseen hintaan.

Tuolloin Uefalle työskennellyt Gianni Infantino oli yksi sopimuksen allekirjoittajista. Uefa on kiistänyt, että sopimukseen liittyisi väärinkäytöksiä.

- Kaikki tutkinta on tervetullutta. Läpinäkyvyyden ja selvyyden vuoksi on tärkeää, että kaikki asiat selvitetään. Näiden dokumenttien perusteella, kaikki sopimukselliset asiat tehtiin asianmukaisesti Uefan taholta, Infantino kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Argentiinalaiset Hugo ja Mariano Jinkis ovat syytettyjen joukossa Yhdysvalloissa meneillään olevassa tutkinnassa Fifan korruptioskandaalista.

Infantinon nimi löytyy veljesten yrityksen ja Uefan välisestä sopimuksesta, joka koski Uefan otteluiden televisiointia Ecuadorissa vuonna 2006. Infantino oli tuolloin Uefan johdossa.

Infantino nousi Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johtoon tämän vuoden helmikuussa. Hänen pitäisi johtaa liitto ulos skandaalien hetteiköstä.

Lisätty 6.4.2016 klo 22.11 Gianni Infantinon kommentti.