Tunnistaako Youtube Shostakovitshin? Kvartetti vie klassisen musiikin uusiin kanaviin – video

Palkittu Kamus-kvartetti esiintyy torstaina helsinkiläisessä olohuoneessa ja lähettää konsertin suorana Youtube-kanavallaan.

musiikki
Uutisvideot: Palkittu jousikvartetti vie klassisen musiikin uusiin kanaviin
Uutisvideot: Palkittu jousikvartetti vie klassisen musiikin uusiin kanaviin

Sinfoniaorkestereille suorat verkkolähetykset ovat tuttu juttu, mutta pienet kotikonsertit ovat pysytelleet pois nettikanavilta.

Kamus-kvartetti päätti ottaa ensimmäisen askelen kaikkien puolesta. He lähettävät esityksensä suorana Youtubessa torstaina.

– Olemme aina halunneet pitää paljon kotikonsertteja, mutta ne ovat niin pienelle yleisölle. Ajattelimme yrittää tehdä kaiken niin kevyesti kuin mahdollista, jotta idea olisi kenen tahansa toistettavissa. Tämä on tällainen testi, kvartetin viulisti Jukka Untamala hymyilee.

Lähetyksen aikana saattaa syntyä yllättäviä tilanteita, mutta suurimpaan osaan on varauduttu etukäteen. Viulisti Terhi Paldanius kyseli harjoituksissa asunnon omistajalta, onko tapahtumasta ilmoitettu naapureille.

– Se vielä puuttuisi, jos joku alkaisi kesken kaiken hakata seinää, että lopettakaa, Paldanius vitsaili.

Pienimmätkin asiat on otettava huomioon. Joku huomautti, että ovikello on teipattava hiljaiseksi.

Automatiikka huolehtii oikeuksista

Vajaan tunnin mittaisen konsertin ohjelmassa on Antonín Dvořákin Sypressejä jousikvartetille, Dmitri Shostakovitshin Jousikvartetto nro 4 ja Aki Yli-Salomäen Uinukainen, joka saa nyt maailman ensiesityksensä.

Tekijänoikeusasiat on hoidettu kuntoon, mutta ne aiheuttavat silti pientä päänvaivaa.

– Olemme viime päivät kamppailleet Youtuben automaattisen systeemin kanssa. Se tunnistaa musiikin, ja jos se edes epäilee, että Teoston puolesta asia ei ole kunnossa, lähetys katkaistaan, Jukka Untamala kertoo.

Tekijänoikeusasiat koskevat tässä konsertissa Yli-Salomäkeä ja Shostakovitshia, jonka kuolemasta on alle 70 vuotta. Koska Yli-Salomäen kappaletta ei olla koskaan aikaisemmin esitetty, kysymys lienee, tunnistaako Youtube Shostakovitshin neljännen jousikvarteton.

– Saatiin viesti, että on erittäin epätodennäköistä, että automatiikka reagoisi tähän varsinkin, kun on puhtaat jauhot pussissa, Untamala nauraa.

Kamarimusiikki on samaa vuoden ympäri

Youtube-keikka on osa yli kymmenen vuotta yhdessä soittaneen Kamus-kvartetin TeemaHelsinki-konserttisarjaa, jonka yhtenä pääideana on tuoda kamarimusiikkikonsertteja paikkoihin, joissa niitä ei usein järjestetä.

Sarja vie musiikkia olohuoneisiin ja muualle vuoden ympäri, vaikka Suomessa on totuttu syttymään pienkokoonpanojen esityksiin toden teolla vasta kesäfestivaaleilla. Tällä kertaa asunnon omistaja sai kutsua kolmisenkymmentä tuttavaansa paikan päälle kuuntelemaan esitystä.

– Yritämme saada lisää pärinää ja pöhinää ja tuoda sitä samaa henkeä myös talven konsertteihin. Kamarimusiikkihan on samaa vuoden ympäri, Untamala muistuttaa.