WHO hälyttää: Diabetesta sairastavien aikuisten määrä nelinkertaistunut

Maailman on tehtävä yhteinen, suuri terveysmuutos, WHO:n ensimmäinen maailmanlaajuinen diabetesraportti hälyttää. 422 miljoonaa ihmistä sairastaa nykyään diabetesta.

Ulkomaat
Ylipaino ja epäterveelliset elämäntavat lisäävät diabeteksen riskiä. Kuvassa University Medical Centerissä Saksassa suoritetaan vatsaonteloleikkausta, jonka on tarkoitus helpottaa potilaan paino-ongelmia.
Ylipaino ja epäterveelliset elämäntavat lisäävät diabeteksen riskiä. Kuvassa University Medical Centerissä Saksassa suoritetaan vatsaonteloleikkausta, jonka on tarkoitus helpottaa potilaan paino-ongelmia.Georg Wendt / EPA

Diabetesta sairastavat aikuisten määrä on melkein nelinkertaistunut viimeisen 35 vuoden aikana. Maailman terveysjärjestö WHO on julkistanut ensimmäisen maailmanlaajuisen diabetesraporttinsa (siirryt toiseen palveluun) ja hoputtaa nyt kansainvälistä muutosta elintavoissa.

Vuoteen 2014 mennessä maailmassa oli 422 miljoonaa aikuista, joilla oli diabetes. Vuonna 1980 määrä oli 108 miljoonaa. Tänä päivänä noin 8,5 prosenttia maailman aikuisista sairastaa diabetesta, verrattuna 4,7 prosenttiin vuonna 1980.

WHO ilmoittaa räjähdysmäisen kasvun syyksi elämäntavat – emme liiku ja syö enää oikein.

Kallista maailmalle

WHO:n raportin mukaan diabetes tappoi 1,5 miljoonaa ihmistä vuonna 2012.

– Diabetes on yksi johtavista tappajista tänä päivänä, WHO:n Etienne Krug sanoi.

Järjestö arvioi, että tauti maksaa maailmalle vuosittain yli 782 miljardia euroa, terveydenhuoltokustannukset mukaan luettuna.

Köyhät maat kamppailevat diabeteksen kanssa

Pahiten diabeteksesta kärsii läntisen Tyynenmeren alue, johon kuuluu muun muassa Japani ja Kiina. Alueella arvioitiin vuonna 2014 olevan 131 miljoonaa diabetestapausta.

Kaakkois-Aasiassa sairastetaan WHO:n mukaan toiseksi eniten diabetesta. Intian ja Indonesian jättivaltiot nostavat alueen luvun noin 96 miljoonaan.

Diabetesta sairastavien määrä on noussut varsinkin vähä- keskivaraisissa maissa, esimerkiksi Intiassa, Kiinassa, Egyptissä ja Meksikossa. WHO:n johtaja Margaret Chan painottaa, että maiden on taattava ihmisten mahdollisuus tehdä terveellisiä päätöksiä.

Sokeripitoisten juomien kulutus on linkitetty diabeteksen leviämiseen.
Sokeripitoisten juomien kulutus on linkitetty diabeteksen leviämiseen.Justin Lane / EPA

Yhteinen muutos

Kakkostyypin diabetekseen on yhdistetty elämäntyyli – ruokavalio ja liikunta – kun taas ykköstyypin diabetekseen ei ole tunnettua ennaltaehkäisykeinoa. Kakkostyypin diabetes on myös tavallisin, ja se on yleistymässä myös lapsilla.

WHO raportoi, että sokeripitoisten juomien ja lihottavien ruokien kulutus on kasvanut. Liian vähäinen liikunta on kuitenkin yksi suurista syistä diabeteksen leviämiseen ympäri maailmaa.

Margaret Chan etsintäkuuluttaakin suurta yhteistä ponnistusta. Hänestä valtioiden on työskenneltävä enemmän tupakoinnin vähentämiseksi ja liikunnan lisäämiseksi kouluissa. Lisäksi hän toivoo yhteistyötä elintarvikeyhtiöiden kanssa, jotta terveellisiä vaihtoehtoja olisi saatavilla kaikille.

– Diabetekseen tehokkaasti tarttuminen ei tapahdu itsestään. Se on yhteisen yhteisymmärryksen ja julkisen investoinnin tulos, Chan sanoi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP