Hollanti tyrmäsi EU:n ja Ukrainan sopimuksen kansanäänestyksessä – äänestysprosentti ylitti sitovan rajan

Hollantilaiset ovat äänestäneet EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimusta vastaan selkein numeroin.

Ulkomaat
Hollantilaiset kävivät uurnilla äänestämässä EU:n ja Ukrainan välisestä assosiaatiosopimuksesta.
Hollantilaiset kävivät uurnilla äänestämässä EU:n ja Ukrainan välisestä assosiaatiosopimuksesta. Bas Czerwinski / EPA

Enemmistö hollantilaisista tyrmäsi EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimuksen neuvoa antavassa kansanäänestyksessä.

Hollantilaisista 64 prosenttia äänesti EI ja sopimuksen puolesta äänesti runsas kolmannes, 36 prosenttia.

Äänestysprosentti nousi 32 prosenttiin, mikä niukasti ylitti 30 prosentin kynnyksen. Se oli perusedellytys, että hallitus käsittelisi uudelleen sopimuksen.

– Se on varma, että EI-äänet voittivat musertavalla marginaalilla, mutta kysymys on siitä, onko äänestyprosentti riittävä, totesi Hollannin pääministeri Mark Rutte äänestystuloksen selvittyä.

– Jos äänestysprosentti on yli 30 ja niin suuri voittomarginaali on EI-leirillä, niin mielestäni ratifiointi ei voi edetä, Rutte jatkoi.

Hollannissa on noin 12,5 miljoonaa äänioikeutettua, ja harva heistä viitsi käydä uurnilla. Ovensuukyselyiden mukaan äänestysprosentti liikkui aivan 30:n prosentin rajoilla.

EU:n puheenjohtajamaa Hollanti on ainoa EU-maa, joka ei vielä ole ratifioinut sopimusta virallisesti.

Kauppasuhteita parantava sopimus

Assosiaatiosopimuksen tarkoitus on parantaa Ukrainan ja EU:n välistä kauppasuhdetta. Ukrainan ja unionin piti solmia sopimus jo marraskuussa 2013, mutta tuolloinen presidentti Viktor Janukovytš ei lopulta allekirjoittanut sopimusta. Janukovytšin päätös sai aikaan laajat mielenosoitukset, jotka johtivat presidentin syrjäyttämiseen.

Sopimuksen vapaakauppaosa tuli voimaan vuoden alussa. Jotta sopimus lakkaisi olemasta voimassa, olisi joka ikisen EU-maan päätettävä hylätä sopimus. Jos Hollanti kuitenkin päättä olla hyväksymättä sopimusta, sitä ei voida ratifioida virallisesti.

– Jos kansanäänestyksen "ei" on sitova, tulemme harkitsemaan uudelleen Ukraina-sopimuksen ratifioimista, Hollannin pääministerin Mark Rutte sanoi keskiviikkoiltana.

EU joutuu uuteen asemaan

EU joutuu äänestyksen vuoksi outoon tilanteeseen. Assosiaatiosopimus ei tule kokonaan voimaan, mutta jo hyväksytyt osat eivät lakkaa olemasta voimassa.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on varoittanut, että Hollannin "ei" voisi "avata oven mantereen kriisiin".

Kansanäänestys on Hollannin historian kolmas. Hollannissa tuli vajaa vuosi sitten voimaan laki kansanäänestyksestä, jolla voidaan muuttaa voimassa olevaa lakia.

Lähteet: AP, AFP