Ministeriö haluaa keskittää syöpäleikkaukset yliopistosairaaloihin – Eksoten toimitusjohtaja toppuuttelee

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri haluaisi säilyttää osan syöpäleikkauksista, sillä leikkaushenkilökunnalle täytyy saada riittävästi työtä laajan päivystyksen sairaalaan.

Kotimaa
Hoitohenkilökuntaa leikkausrobotin äärellä.
Markus Sjöberg / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan vaativien leikkausten, kuten syöpäleikkausten keskittämistä yliopistosairaaloihin. Käytännössä esimerkiksi Etelä-Karjalan syöpäleikkaukset tehtäisiin pääasiassa Helsingissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan keskittäminen yhtenäistäisi syöpäleikkausten laatua Suomessa. Keskittäminen mahdollistaisi myös aiempaa paremman yhteistyön syöpähoitojen osalta yliopistosairaaloiden ja keskussairaaloiden välillä.

Esimerkiksi 80 prosenttia eturauhassyövistä leikataan jo nyt yliopistosairaaloissa. Syynä tähän on leikkaushoitojen nopea tekninen kehitys. Esimerkiksi robottikirurgia on kehittynyt viime vuosina erityisen nopeasti. Uusimpia ja kalliita laitteita ei ole mahdollista ostaa jokaiseen sairaalaan.

Tällä hetkellä eturauhassyöpiä leikataan 30 sairaalassa, joten Keistisen mukaan karsinnan varaa olisi.

Myös naisten yleisimmän syövän eli rintasyövän osalta leikkaushoito on kehittynyt nopeaan tahtiin. Uusimpien tekniikoiden ansiosta rintaa ei välttämättä tarvitse enää kokonaan poistaa, vaan leikkauksissa tehdään muun muassa osapoistoja.

Rintasyöpäleikkauksissa tarvitaan paljon erityisosaamista, joten leikkausten keskittäminen on Keistisen mukaan järkevää. Rintasyöpäleikkauksessa tarvitaan plastiikkakirurgin lisäksi patologin, onkologin ja röntgenlääkärin sekä vaativaa laboratorion osaamista. Tällä hetkellä rintasyöpiä leikkaavia sairaaloita on Suomessa yhteensä 35.

Eksotessa halua säilyttää leikkaukset nykyisellään

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen haluaa pitää osan syöpäleikkauksista nykyisellään Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Itkosen mukaan syöpäleikkauksia ei kannata keskittää, sillä tulokset ovat olleet hyviä Etelä-Karjalassakin.

– Jos laajan päivystyksen sairaala säilyy meillä, niin silloin meillä on henkilökuntaa myös syöpäleikkauksiin. Tottakai leikkauksia pitää voida tehdä myös täällä, sillä päivystystä varten täytyy olla henkilökuntaa. Heillä täytyy olla myös päivän aikana tekemistä, Itkonen toteaa.

Lääkintöneuvos Timo Keistinen muistuttaa, että syöpä leikataan käytännössä vain yhden kerran elämässä. Eli hoidettava joutuu matkustamaan vain yhden kerran leikkaukseen, joten potilaalle ei aiheudu kohtuutonta haittaa keskittämisestä.

Lähipalveluksi, tässä tapauksessa Eksoten hoidettavaksi, jäisivät sädehoito ja lääkehoito. Sädehoitoa antavat sairaalat jäisivät nykyiselleen.

Lääkehoito voitaisiin toteuttaa lähipalveluna käytännössä potilaan omassa keskussairaalassa tai pitkien matkojen seuduilla omassa terveyskeskuksessa.