Ranska hyväksyi seksin ostamisen kieltävän lain

Kiivasta kiistelyä aiheuttanut lakiehdotus hyväksyttiin lopulta parlamentin alahuoneessa selvin luvuin. Lain rikkomisesta voidaan määrätä tuhansien eurojen sakot.

Ulkomaat
Seksityöntekijöitä osoittamassa mieltä.
Transsukupuoliset seksityöntekijät osoittivat mieltään seksin ostamista kieltävää lakia vastaan parlamenttitalon lähellä Pariisissa keskiviikkona.Ian Langsdon / EPA

Ranskan parlamentin alahuone hyväksyi keskiviikko-iltana äänestyksessään lakiehdotuksen, joka tekee seksin ostamisesta laitonta. Lakiehdotus on aiheuttanut laajaa kiistelyä puolesta ja vastaan ja laki ehti olla valmisteilla lähes kahden ja puolen vuoden ajan ennen sen hyväksymistä.

Aiemmat keskustelut laista päättyivät molemmissa parlamentin kamareissa umpikujaan, joten vasemmiston hallitsemalla alahuoneella oli lopullinen sananvalta asiassa. Alahuone hyväksyi lain äänin 61-12.

Lain rikkomisesta voidaan määrätä jopa 3 750 euron suuruinen sakko. Lisäksi lainrikkojat määrätään kurssille, jossa heille kerrotaan seksityöntekijöiden kohtaamista uhista ja työoloista sekä vaaroista, joita prostituutioon liittyy.

Paritus on kiellettyä kaikissa Euroopan maissa, mutta Ranska on vasta viides Euroopan maa, joka rankaisee prostituotitujen asiakkaita, Ruotsin, Norjan, Islannin ja Britannian lisäksi. Ruotsi oli vuonna 1999 ensimmäinen maa, joka kielsi seksin ostamisen.

Laki korvaa vuodelta 2003 peräisin olevan ja vähän käytetyn lain, joka kielsi itsensä kaupittelun.

Lain vastustajat: Laki pakottaa prostituoidut piiloutumaan

Vuoden 2013 lokakuussa esitelty lakiehdotus on aiheuttanut Ranskassa kiistelyä sen kannattajien ja vastustajien kesken.

Keskiviikkona samaan aikaan, kun alahuone keskusteli laista, muutama kymmenen seksityöntekijää osoitti mieltään lakia vastaan parlamentin ulkopuolella. Äänekkään protestin osallistujista osa kantoi kylttejä, joissa luki muun muassa "Älkää vapauttako minua, osaan huolehtia itsestäni!".

Lakia alun perin ehdottanut sosialistinen parlamentaarikko Maud Olivier on useasti sanonut, että prostituoidut pitäisi nähdä "uhreina, eikä enää rikollisina".

– Tämä laki on olennainen siinä, että se hylkää idean siitä, että on hyväksyttävää ostaa jonkun ruumis, Olivier sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Parlamentin ylähuoneessa laki on kohdannut vastustusta etenkin oikeistolaisilta senaattoreilta. Julkinen mielipide on ollut jakautunut lain suhteen ja aiemmin yli 300 julkisuuden henkilöä julkaisi manifestin, joka puolusti oikeutta käyttää prostituoitujen palveluja.

Lain kannattajien mukaan se auttaa taistelussa ihmiskauppaverkostoja vastaan. Vastustajien mukaan se puolestaan pakottaa prostituoidut piiloutumaan ja jättää heidät entistä pahemmin parittajien ja väkivaltaisten asiakkaiden armoille.

Tiistaina 13 seksityöntekijöitä tukevaa ja avustavaa järjestöä yhdisti voimansa tuomiten lain. Ne sanoivat sen uhkaavan seksityöntekijöiden toimeentuloa ja olevan "pohjimmiltaan sortava".

Suurin osa Ranskan prostituoiduista ulkomailta

Laki mahdollistaa lähes 5 miljoonan euron budjetin, jonka turvin seksityöntekijöitä yritetään ohjata löytämään muuta työtä. Ulkomaisten seksityöntekijöiden on lain myötä helpompi saada väliaikainen oleskelulupa, jos he osallistuvat ohjelmaan, joka auttaa heitä löytämään muuta työtä.

Neljä viidesosaa Ranskan ainakin 30 000 prostituoidusta on ulkomaalaisia. Suurin osa heistä on Itä-Euroopasta, Afrikasta, Kiinasta ja Latinalaisesta Amerikasta ja useat ovat Ranskassa laittomasti.

Maud Olivier sanoi uutistoimisto AP:lle, että yksi lain tärkeimmistä puolista on se, että se tarjoaa monille prostituoiduille henkilöllisyyspaperit.

– Tiedämme, että 85 prosenttia seksityöläisistä on ihmiskaupan uhreja, Olivier sanoi.

Hänen mukaansa parittajat takavarikoivat monien ulkomailta Ranskaan prostituoiduiksi saapuvien passit.

– Tarjoamme heille henkilöllisyyspaperit sillä ehdolla, että he jättävät prostituution taakseen, Olivier sanoi.

Lähteet: AFP, AP