Fennovoiman jätesuunnitelma umpeutumassa – Posiva ei ole muuttanut mieltään

Posiva on yhä sitä mieltä, että sen loppusijoitusluolasto Satakunnassa Eurajoella on varattu vain TVO:n ja Fortumin ydinvoimaloiden ydinjätteille. Fennovoima suunnittelee parhaillaan Pyhäjoen ydinjätteiden loppusijoitusta.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Ydinjätehuollon asiantuntijayhtiö Posiva kieltäytyy edelleen ottamasta Fennovoiman mahdollisia ydinjätteitä Eurajoelle. Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka lähtee yhä siitä, että Posivan loppusijoitusluolasto ja sen läheiset alueet on varattu vain TVO:n ja Fortumin ydinvoimaloiden ydinjätteille.

Fennovoiman toiveissa on ollut, että Pyhäjoen mahdollisille ydinjätteille voisi löytyä sijoituspaikka Posivan luolastosta. Posiva kuitenkin keskustelee toimitusjohtaja Janne Mokan mukaan Fennovoiman kanssa tällä hetkellä lähinnä siitä, miten Posivan ydinjätehuolto-osaamista voitaisiin hyödyntää muuten Pyhäjoen voimalahankkeessa.

Fennovoima on parhaillaan tekemässä ydinjätteen loppusijoitussuunnitelmaa, mikä on jätettävä työ- ja elinkeinoministeriölle jo muutaman kuukauden päästä.

Mikäli yhtiö ei pääse Posivan kanssa sopuun, Fennovoima tulee esittelemään ministeriölle omaa loppusijoituslaitostaan koskevan ympäristövaikutusten arviointiohjelman kesäkuun loppuun mennessä.

Fennovoima ei tässä vaiheessa kommentoi tarkemmin Posiva-yhteistyötä vaan tyytyy toteamaan, että asiasta käydään keskustelua. Fennovoiman tiedottajan mukaan yhtiö on tällä hetkellä tekemässä omaa loppusijoituslaitostaan koskevaa selvitystyötä yhtiön sisällä konsultin avulla.