Hyppää sisältöön

"Luottorajaa ei kannata pitää holtittoman isona" – näin suojaudut huijauksilta

Moni on kuullut tapauksista, joissa luottokorttilaskulle on ilmestynyt lukemia, jotka eivät ole peräisin omista maksuista. Aamu-tv:ssä annettiin vinkkejä siihen, miten omaa luottokorttiaan voi suojata.

Jukka Ruotsalainen
Aamu-tv: Pidä luottokorttisi turvassa

Maksujärjestelmiä ja korttipalveluja tarjoavan Netsin Jukka Ruotsalainen sanoo, että verkossa ostoksia tehtäessä on useita keinoja varmistaa turvallisuus.

– Ensinnäkin kannattaa käyttää sellaisia kauppiaita, joissa on verified by Visa tai Mastercard secure code. Se varmistaa, että se on turvattu yhteys, asiakaspalvelukeskuksen esimiehenä toimiva Ruotsalainen kertoi Aamu-tv:ssä torstaina.

Perusasia on varmistaa, että oman koneen selainohjelma ja tietoturva on päivitetty. Syytä on myös katsoa, että yhteys on suojattu.

– Eli että siellä on ehjä lukon kuva tai että osoite alkaa https eli että siellä on s .

Ruotsalainen kehottaa myös katsomaan, mistä tuotteita on ostamassa.

– Jos ei esimerkiksi löydy selvästi, että mihin voi ottaa yhteyttä, jos tuote ei tule, niin silloin kysymysmerkki päälle.

Hänen mukaansa kannattaa myös vaikkapa googlata yritys, joka on hyvin pieni tai josta ei ole kuullut aiemmin mitään.

Käsi rohkeasti maksupäätteen eteen

Itse luottokortin kanssa perusasia on huolellisuus.

– Jos luottorajana on vaikkapa 3 000 euroa, niin silloin tulee ajatella, että minulla on 3 000 euroa rahaa taskussa. Koko ajan pitää olla tiedossa, missä kortti on.

Ruotsalainen huomauttaa, että luottorajaa voi säädellä eikä sitä kannata pitää holtittoman isona.

– Useimmilla kortinmyöntäjillä on myös geopoliittinen rajaus, että kun on Suomessa, voi rajata kortin käytön Suomeen tai kun menee Tanskaan, niin voi rajata Pohjoismaihin. Se koskee myös nettiostoksia ja käteisnostoja automaatilla.

Jos luottorajana on vaikkapa 3 000 euroa, tulee ajatella, että minulla on 3 000 euroa rahaa taskussa.

Myös pin-koodia kannattaa suojata automaatilla tai kaupassa.

– Kaupassa, kun on jonoa selän takana, suomalaisesta se voi tuntua vähän vaivaannuttavalta, mutta reilusti vain käsi tai lompakko maksupäätteen eteen ja sitten laittaa pin-koodin. Sitten vaikka joku saisi kortin, pin on suojattu ja kortilla ei lähtökohtaisesti tee mitään.

Kortinmyöntäjään yhteys epäilyttävissä tapauksissa

Mikäli huomaa omasta luottokorttilaskusta maksuja, joita ei itse ole tehnyt, on otettava yhteyttä kortinmyöntäjään.

– Silloin usein kortinmyöntäjä ja kansainväliset korttijärjestöt astuvat mukaan. Jos siellä on laskuja, joissa on jotain epäilyttävää, väärinkäytöstä, kortimyöntäjä lähtee toimenpiteisiin, jotta rahat saadaan takaisin.

Ruotsalaisen mukaan järkevää on säilyttää kuitit ulkomailla ja verkossa tehdyistä ostoista ja tarkistaa laskun tullessa, että kaikki on kunnossa.

Jos kortinmyöntäjä itse havaitsee jotain poikkeavaa, otetaan yhteyttä kortinhaltijaan ja varmistetaan, että kortti on oikeissa käsissä.