1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kosken kunnanjohtaja: Kattohaikarat tekivät vuoden markkinointiteon

Kosken kunnanjohtaja toivoo, että haikarat tuovat maalaiskuntaan entistä enemmän matkailijoita. Yrittäjät puhuvat jo haikaraturismista. Paikkakunnalla on tällä viikolla kunnostettu haikaranpesiä.

Koski TL:n kunnassa pesivä kattohaikarapari. Kuva: Mikko Tamminen

Koski Tl:n kunnanjohtaja Jari Kesäniemi toivoo, että kattohaikarat toisivat kuntaan lisää matkailua. Koskella on tällä viikolla kunnostettu haikaranpesiä valmiiksi siltä varalta, että kattohaikarat palaisivat paikkakunnalle pesimään.

Koskella syntyivät viime kesänä Suomen ensimmäiset kattohaikaranpoikaset. Samalla kunta sai koko maan lintuharrastajien huomion.

– Kirjoitin juuri viime vuoden positiiviseen tilinpäätökseen, että kattohaikarat tekivät vuoden markkinointiteon. Nyt Suomessa osataan sijoittaa Koski Varsinais-Suomeen. Se on äärimmäisen tärkeää pienelle maalaiskunnalle, Kesäniemi sanoo.

Haikarat tuovat hyvää virettä

Kunnanjohtaja on tyytyväinen siihen, että kunta on esillä myös positiivisella tavalla. Se tuo paikkakunnalle hyvää virettä.

On katastrofi, jos ne menevät naapurikuntaan, Marttilaan.

Jari Kesäniemi

– Haikarat ovat arjessa mukana ja tuovat siihen mukavan säväyksen, Jari Kesäniemi sanoo.

Mietinnässä on myös, mitä tapahtumaa haikaroiden ympärille voisi tänä vuonna järjestää. Viime kesä huipentui haikarafestivaaliin, ja Jari Kesäniemellä on nyt mietintämyssy päässä ja haikaravillasukat jalassa uusia ideoita varten.

– Toivotaan nyt ensin, että haikarat tulevat. On katastrofi, jos ne menevät Marttilaan eli tuohon naapurikuntaan, Kesäniemi vinoilee.

Koskella on laitettu haikaranpesiä kuntoon, jotta ne ovat valmiina vastaanottamaan asukkaat. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Yrittäjät puhuvat haikaraturismista

Jari Kesäniemi kertoo, että hän on saanut henkilökohtaisesti muutamia kyselyitä, milloin haikarat saapuvat.

Yksi äiti ihan tosissaan yritti penätä tarkkaa aikaa, koska haikara tulee, että pääsevät katsomaan.

Jari Kesäniemi

– Yksi äiti ihan tosissaan yritti penätä tarkkaa aikaa, koska haikara tulee, että pääsevät katsomaan. Lopulta pääsimme yhteisymmärrykseen, että ilmoitamme sitten kun ne tulevat.

Koska liikenne haikaroiden pesälle oli viime kesänä vilkasta, on liikennejärjestelyihin tulossa täksi vuodeksi hieman muutoksia. Pesä sijaitsee keskellä teollisuusaluetta, ja ihmisvirrat trukki- ja rekkaliikenteen keskellä voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Jokainen haikaroiden takia kuntaan tuleva ihminen on silti tervetullut.

– Yrittäjät puhuvat jo haikaraturismista. Kaikki toivotamme tervetulleeksi. Ja on täällä muutakin kuin nämä haikarat!