EU:n tulisi vastaanottaa miljoona siirtolaista vuodessa, talousguru Piketty sanoo

Taloustieteilijä Thomas Piketty kritisoi Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaa. Pikettyn mukaan unioni voisi hyvin toivottaa tervetulleeksi nykyistä enemmän siirtolaisia.

talous
Tummaan puvuntakkiin pukeutunut Piketty osoittaa kädellään yläviistoon.
Ranskalainen taloustietelijä Thomas Piketty vieraili Chilen kansallisessa kongressissa tammikuussa 2015. Sebastian Silva / EPA

Jos taloustieteen tähti Thomas Piketty saisi päättää Eurooppa tuskin sulkisi rajojaan, päinvastoin.

– Euroopan unioni pystyisi vastaanottamaan ison määrän siirtolaisia, yhden miljoonan joka vuosi, Piketty sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Tunnetun taloustieteilijän maahanmuuttoa puolustava kommentti ei ole yllätys. Piketty on jo aiemmin korostanut, että heikon väestönkasvun Eurooppa hyötyy globalisaatiosta.

Arvostetun London School of Economics -yliopiston vierailevana professorina toimivan Pikettyn mukaan Eurooppaan tuli vuosien 2000 ja 2010 välillä juurikin miljoona ihmistä vuosittain ja työttömyys pieneni.

– Ongelma on, että tiukan talouskurin ja laman kanssa, olemme tilanteessa, jossa etenkin Etelä-Euroopassa on hyvin vaikeaa. Tämä johtuu surkeasta taloustilanteesta, jonka olemme etenkin sinne luoneet.

Yksin unionin tiukat rajat eivät siis selitä Euroopan heikkoa talouskasvua. Pikettyn mukaan syynä on myös julkisen talouden kulutuksen kiristämiseen tähtäävä tiukka talouskuri.

Etenkin euroalueella kiristystoimet ovat olleet Pikettyn mielestä liian nopeita.

Vaikeiden aikojen kronikka

Ranskalainen Piketty puhuu aiheesta juuri nyt, sillä hänen ranskalaislehtiin Libération ja Le Monde kirjoittamansa esseet on koottu yhteen ja julkaistu englanniksi.

Chronicles On Our Troubled Times nimen saaneessa teoksessa Piketty sanoo samaa kuin muun muassa Le Monden verkkosivuille kirjoittamassaan blogissa (siirryt toiseen palveluun): Euroopan unioni pystyisi hyvin vastaanottamaan enemmän tulijoita.

Pikettyn mukaan 508 miljoonan asukkaan unionin väestön määrä on kasvanut vain 0,2 prosenttia vuodesta 1995 lähtien, kun koko maailman osalta kasvu on ollut 1,2 prosenttia.

Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan vuonna 2013 Euroopan unioniin tuli 3,4 miljoonaa ihmistä ja 2,8 miljoonaa ihmistä lähti.

– Surullisinta on, että Eurooppa voisi hyvin olla vastaanottavaisempi ja vähentää samalla työttömyyttä, Piketty kirjoitti Le Monden blogissa maaliskuun lopulla.