Karstulan Autokatsastuksessa Suomen toiseksi tiukin syynäyslinja

Karstulan Autokatsastuksessa oli viime vuonna tiukka syynäyslinja: 37,4 prosenttia katsastetuista ajoneuvoista sai hylkäyspäätöksen. Hylkäysprosentti oli maan toiseksi korkein. Ykköshylkääjäksi nousi uusi helsinkiläisyritys Varmakatsastus 37,7 prosentin tuloksella. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ei jatkossa julkaise hylkäysprosenttitilastoja.

liikenne
Katsastusmies katsastaa autoa.
Tommi Parkkinen / Yle

Karstulan Autokatsastus on viimeisen kahdeksan vuoden aikana säännöllisesti hylännyt liki kolmanneksen ajoneuvoista. Toisaalta Karstulassa katsastettujen autojen keski-ikä oli viime vuonna maakunnan korkein: 15,8 vuotta. Maakunnan nuorimmat autot autot katsastettiin K1-Katsastajilla Palokassa ja Jyväskylän Q-katsastuksessa. Molemmissa katsastettujen autojen keski-ikä oli 12,3 vuotta.

Keski-Suomessa yli joka kolmas auto hylättiin Karstulan lisäksi kahdella katsastusasemalla: Veikon Katsastuksessa Jyväskylässä, 34,8 prosenttia ja Joutsan Tähtikatsastuksessa, 33,8 prosenttia.

Karstulan Autokatsastuksesta ei haluttu kommentoida kakkossijaa hylkäystilastossa. Ykkösijan napanneen Varmakatastuksen päällikkö Edin Izadfar sensijaan kommentoi Helsingin Sanomille, että "ai me olemme huipulla, kiva kuulla”.

"Jarrut ja alusta hittituotteita"

Katsastusinsinööri Antti Hägg Veikon Katsastuksesta perustelee hylkäysprosenttien suuria eroja muun muassa sillä, että autojen keski-ikä vaihtelee asemittain melkoisesti.

– Toinen tärkeä juttu on, että kuinka paljon korjaamoilta käy asiakkaita. Meillä ei hirveästi käy korjaamoasiakkaita, vaan hyvin paljon yksityisiä asiakkaita ja vanhaa autokalustoa.

Kuusi vuotta autoja katsastanut Hägg paljastaa, että hylkäyksissä "hittituotteita" ovat jarrut ja alusta. Ja asiakkaiden turha nöyryys tuntuu joskus hassulta.

–Ei me nykyään olle sellaisia herroja kuin aikanaan. Iso tekijä on miten asiat ilmaisee. Ystävällisellä ja ohjeistavalla tavalla sanotaan. Se ei ole maailmaa kaatava asia, jos alapallonivel sattuu autossa olemaan väljänä.

A-katsastuksissa hylätään vähiten

Pienimmät hylkäysprosentit Keski-Suomessa olivat Jyväskylän A-Katsastuksessa, 20, 8 prosenttia, Keuruun A-Katsastuksessa 21,8 ja Viitasaaren A-Katsastuksessa 23,0.

Koko maassa keskimääräinen hylkäysprosentti oli viime vuonna 26,6. Katsastettujen autojen keski-ikä oli Suomessa 13,2 vuotta. Tilastot eivät kerro koko totuutta katsastuksesta, sillä osa asemista katsastaa vain raskaita ajoneuvoja tai on toiminut vasta vähän aikaa.

Viime vuonna Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi lopetti antamasta arvosanoja katsastusasemille. Nyt Trafi lopettaa katsastusasemien hylkäysprosenttien julkaisun. Trafi korvaa lopetetut tilastot jatkossa kaksi kertaa vuodessa ilmestyvällä katsastusalan kokonaiskatsauksella. Se tarkastelee katsastuspalveluiden saatavuutta, hintoja, laatua ja valvontaa. Ensimmäinen uusi katsaus julkaistaan toukokuussa 2016.

TOP 5 hylkäysprosentit Keski-Suomessa 2015

1.

Karstulan Autokatsastus

37,4 %

2.

Veikon Katsastus, Jyväskylä

34,8 %

3.

Joutsan Tähtikatsastus

33,8 %

4.

Savarin katsasastus, Pihtipudas

31,5 %

5.

Jyväskylän Autokatsastus, Vaajakoskentie

29,7 %

TOP 5 autojen keski-iät Keski-Suomessa 2015

1.

Karstula

15,8 vuotta

2.

Saarijärven Katsastus

15,0 vuotta

3.

Savarin katsastus, Pihtipudas

14,8 vuotta

4.

E4-Katsastus, Viitasaari

14,8 vuotta

5.

TJ-Katsastus, Jämsä

14,8 vuotta