1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

DN: Ruotsista loppuvat henkilötunnukset – yli 2 000 saanut väärän syntymäpäivän

Osalle on jouduttu antamaan henkilönumero, jonka syntymäpäivä ei vastaa heidän todellista syntymäpäiväänsä. Tähän on ryhdytty, koska henkilönumeron jälkiosaan ei riitä enää uusia yksilöllisiä vaihtoehtoja. Ongelma koskee erityisesti maahanmuuttajia, jotka tulevat maista, joiden henkilötietorekisterit ovat puutteellisia.

Kuva: Mauriz Antin / EPA

Ruotsalaisviranomaisia on kohdannut erikoinen ongelma. Maassa käytettävät henkilönumerot ovat loppuneet joidenkin päivämäärien kohdalta, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Henkilönumero kertoo muun muassa henkilön syntymäajan, mutta mahdollisia kymmenen numeron mittaisia tunnuksia on kullekin päivälle rajallinen määrä.

Tällä hetkellä mahdolliset henkilönumerot ovat loppuneet joidenkin päivämäärien kohdalta. Verovirasto, joka Ruotsissa vastaa henkilönumeroiden antamisesta, on joutunut antamaan DN:n mukaan kaikkiaan 2 561 ihmiselle henkilönumeron, jonka syntymäaika ei vastaa heidän todellista syntymäpäiväänsä.

Ongelma koskee erityisesti maahanmuuttajia

Ruotsissa syntyy päivittäin alle 500 lasta, joten ongelma ei koskekaan vastasyntyneitä. Eniten henkilönumeroiden loppuminen koskee erityisesti 1950- ja 1960-luvuilla syntyneitä maahanmuuttajia ja erityisesti niitä, joiden syntymäpäiväksi on merkitty 1. tammikuuta tai 1. heinäkuuta.

Nämä päivämäärät ovat selvästi yliedustettuina sellaisten maahanmuuttajien syntymäpäivissä, jotka tulevat maista, joiden henkilötietorekisterit eivät ole niin kehittyneitä. Afganistanista ja Iranista saapuvilla syntymäajaksi on usein merkitty 21. maaliskuuta, jolloin persialaista uuttavuotta vietetään useimpina vuosina.

– Ongelma aiheutti paljon vaivaa ennen tietojärjestelmiemme uusimista. Tällaiset henkilöt saavat henkilönumeron, jonka syntymäpäivä on mahdollisimman lähellä oikeaa. Oikea syntymäaika tallennetaan sitten väestörekisteriin, kertoi Veroviraston henkilönumeroista vastaava suunnittelija Ingegerd Widell Dagens Nyheterille.

– Jos henkilön syntymäpäivä on 1. tammikuuta ja mahdolliset tunnukset ovat sille päivälle loppuneet, silloin henkilötunnukseen merkitään syntymäajaksi 2. tammikuuta ja 3. päivän kohdalla 4. tammikuuta ja niin edelleen. Se tapahtuu nykyään automaattisesti, Widell sanoi.

– Mutta entä jos numerot loppuvat joltain kuukaudelta kokonaan? Seuraamme tätä nyt tarkasti.

"Tunnuksen pitäisi olla satunnainen numero"

Henkilönumerot loppuivat joiltain päiviltä jo vuosia sitten, mutta nyt ongelma on kasvanut nopeasti. Jo vuonna 2007 silloinen veroviraston pääjohtaja Mats Sjöstrand varoitti ongelmasta (siirryt toiseen palveluun). Tuolloin päivämääriä, joita ongelma koski, oli hänen mukaansa noin 15.

Hän piti jo tuolloin henkilönumerojärjestelmän täydellistä uusimista tarpeellisena, mutta totesi, että sellainen muutos vaikuttaisi paitsi kaikkiin ruotsalaisiin myös niihin yrityksiin, organisaatioihin ja tietojärjestelmiin, jotka käyttävät henkilönumeroita.

Sjöstrand muistutti, että koska henkilönumerot ovat ainutkertaisia ja niihin liittyy myös historiallista informaatiota, jo kerran käytettyä numeroa ei voi ottaa uudelleen käyttöön.

Viranomaiset myöntävätkin kaikkien ruotsalaisten uskovan, että henkilötunnuksessa näkyy se päivä, jolloin henkilö on syntynyt. Vaatiikin melkoisesti tiedottamista, jotta kaikki saavat tietää, ettei asia välttämättä olekaan näin.

Viime vuosina on ehdotettu useita muutosmahdollisuuksia, esimerkiksi yhden numeron lisäämistä tunnukseen. Mutta koko järjestelmän uusimisen kustannuksia on pidetty liian suurina.

Veroviraston Widell ei emmi, kun DN kysyi häneltä, millaiseksi henkilönumerojärjestelmä pitäisi kokonaan uudistettaessa muuttaa.

– Ei epäilystäkään, sen pitäisi olla satunnainen numero.