Saksassa EU:n alhaisin työttömyys - jopa 6 prosentin palkankorotusta vaaditaan

Saksan taloudella menee sen verran hyvin, että budjetti pysyy tasapainossa, vaikka menoja lisätään tuntuvasti. Saksan työttömyys on EU-maiden alhaisin. Julkinen sektori vaatii kuuden prosentin palkankorotuksia. 

Yle maailmalla
Jäteastioiden tyhjennystä.
Saksan talouskasvu siivittää julkisen alan palkankorotusvaatimuksia.Yle

BerliiniKaakkois-Berliinin lähiössä roskapönttöjä tyhjennetään aamutuimaan ripeästi. Andreas Brückiltä ja hänen kollegoiltaan ei kulu montaa minuuttia yhden kerrostalon hoitamiseen. Kevätsade vauhdittaa työtä.

Brück on tyhjentänyt jätesäiliöitä 34 vuotta. Raskaiden jäteastioiden liikuttelu on fyysisesti raskasta.

Saksalla menee hyvin, mutta julkisen alan työntekijänä Brück ei ole huomannut sitä − muuten kuin jätteiden määrän kasvuna. Palkkapussia talouskasvu ei ole lihottanut.

− Palkka vain pienenee ja työt lisääntyvät. Niin se on julkisella alalla ylipäätään, Andreas Brück valittaa.

Eniten hän stressaa liikennettä. Muurin murtumisen jälkeen Berliinin liikennemäärä on kasvanut merkittävästi, ja se tuntuu kun jäteauto on pysäytettävä 20 metrin välein.

Brück kannattaa palkankorotusvaatimuksia.

Andreas Brück
Andreas Brück on jäteauton kuljettajaYle

Ammattiliitto vaatii kuusi prosenttia lisää palkkaa

Julkisen alan ammattiryhmiä edustava ammattiliitto Verdi vaatii kuuden prosentin palkankorotusta. Verdin mielestä julkisen alan palkat laahaavat pahasti yksityisen sektorin perässä.

− Julkisen alan pitää varmistaa, että se pysyy kilpailukykyisenä työnantajana, Onno Dannenberg ammattiliitto Verdistä sanoo.

Saksassa julkisen ja yksityisen sektorin välillä on kova kilpailu työntekijöistä.

Dannenberg myöntää, että kuuden prosentin palkankorotus olisi erittäin paljon. Vaatimus on hänen mielestään kuitenkin oikeutettu, koska tuottavuus kasvaa.

− Valtio saa koko ajan kasvavia verotuloja, joten korotukset kyllä kyetään maksamaan, Dannenberg uskoo.

Verdi on jo alkanut pistelakoilla eri puolilla Saksaa vauhdittaakseen tuloneuvotteluja. Muun muassa lastenhoitajat ovat olleet lakossa.

Onno Dannenberg torjuu myös pelkoa, että Saksan menettäisi kilpailukykyään jos julkisen sektorin palkkoja korotettaisiin.

− Olemme lähes joka vuosi viennin maailmanmestareita.

Saksa rakentaa lisää halpoja vuokra-asuntoja

Saksan kirstunvartija, valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble oli tyytyväinen kun hän vastikään esitti liittovaltion budjettikehykset. Hän ei ottanut kantaa ammattiliitto Verdin vaatimuksiin, mutta viittasi siihen, että Saksassa on jo päätetty vuosikymmeniin korkeimmista palkankorotuksista.

− Myös eläkkeitä on korotettu ja työllisyystilanne on parempi kuin kertaakaan Saksojen yhdistymisen jälkeen, valtiovarainministeri Schäuble sanoo.

Verotulojen kasvun takia Saksalla on varaa rakentaa lisää halpoja vuokra-asuntoja. Budjetissa annetaan lisää rahaa myös poliisille, maahanmuuttoviranomaisille, tiehankkeille, puolustusvoimille ja kehitysyhteistyölle.

OECD: Saksan olisi investoitava vielä enemmän

Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD kehotti alkuviikosta Saksaa investoimaan lisää. Järjestön mielestä vanheneva väestö ja teknologinen muutos edellyttävät uusia investointeja. Esimerkiksi maan kuuluisa moottoritieverkosto on osittain rappeutumassa.

Vaikka Saksan talouskasvu on ollut vakaata, kasvuluvut eivät ole mitenkään päätä huimaavia. Tänä vuonna kasvu on 1,3 prosenttia ja ensi vuodelle OECD ennustaa 1,7 prosentin kasvua.

− Vaikka maailmantalous on yhä epävakaa, Saksan talous pysyy vakaana vahvalla viennillä ja pienellä työttömyydellä, OECD:n pääjohtaja Angel Gurría sanoi Berliinissä.

Pakolaisten kotouttaminen on haaste ja mahdollisuus

Budjetin tasapainoa ei ole heiluttanut edes se, että Saksa otti viime vuonna vastaan miljoona turvapaikanhakijaa.

OECD:n mukaan Saksan täytyy panostaa pakolaisten kotouttamiseen, koska se antaa mahdollisuuden parantaa väestörakennetta. Saksan väestö vanhenee, samalla tavalla kuin Suomen.

− Maahanmuuttajien menestynyt kotouttaminen ei ole ilmaista, mutta se maksaa itsensä takaisin, Gurría uskoo.

Saksan työttömyys on Eurostatin mukaan EU-maiden alhaisin 4,3 prosenttia. Maan oman laskutavan mukaan työttömyys on kuitenkin 6,5 prosenttia, mikä sekin on hyvin matala työttömyysaste.

Työvoimapulan pelätään kuitenkin iskevän, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Myös jäteauton kuljettaja Andreas Brück on alkanut miettiä eläkettä.

− Jään eläkkeelle 4 – 5 vuoden päästä, jos vain pystyn. Muussa tapauksessa pitää jatkaa, Brück sanoo.