1. yle.fi
  2. Uutiset

Kati Hiekkapellon dekkari sijoittuu pakolaisia täynnä olevaan Serbiaan

Kolmannessa rikosromaanissaan, Tumma, Kati Hiekkapelto laittaa naispoliisi Anna Feketen lomalle synnyinkaupunkiinsa Serbiaan. Harmittomasta laukkuvarkaudesta alkaa monisyinen rikosvyyhti, johon liittyvät myös pakolaiset.

kirjallisuus
Kati Hiekkapelto
Jugoslavian unkarilaisesta, lapsena Suomeen muuttaneesta rikostutkija Anna Feketestä kertova dekkarisarja pureutuu monikulttuurisuuden ja maahanmuuton polttaviin kysymyksiin.

Anna Fekete on muuttanut pikkutyttönä pakoon Jugoslavian hajoamissotia. Hän tuli äitinsä ja veljensä kanssa pakolaisena pohjoissuomalaiseen pikkukaupunkiin ja kouluttautui poliisiksi.

– Ajattelin, etten kirjoita pakolaisteemasta niin paljon kuin aiemmissa romaaneissani. Kun Anna sattui kuitenkin olemaan juuri Kanizsassa, minne pakolaisia alkoi tulla, juoni pikkuhiljaa kytkeytyi pakolaisiin, Hiekkapelto sanoo.

Vuoden 2015 tapahtumien suuruus tuli Hiekkapellolle jonkinlaisena yllätyksenä. Hän tiesi, että alueella on ollut pakolaisleirejä vuosikausia EU:n puolella Serbian ja Unkarin vastaisella rajalla.

– Pakolaisten määrä yllätti minut. Pakolaisleirit eivät ole virallisia leirejä, vaan pakolaiset ovat vanhoissa hylätyissä tehdasrakennuksissa, metsissä tai puistoissa niin kuin Kanizsan kaupungissa, kuvailee Hiekkapelto.

Kati Hiekkapellon mukaan Unkarissa suhtaudutaan pakolaisiin eri tavalla kuin Serbiassa.

– Unkarissa on ollut suorastaan muukalaisvastaisia kylttejä kaduilla. Serbiassa sen sijaan on jonkinlainen vastareaktio Unkariin. Siellä ihmiset ovat edes halunneet tehdä jotain pakolaisten auttamiseksi. Ilmapiiri on pelokas enemmän kuin tuomitseva, ja se on ymmärrettävää, kun satoja tai tuhansia virtaa esimerkiksi Kanizsaan. Toisaalta he muistavat oman sota-aikansa, ja kuinka sieltä nuoret miehet lähtivät pois, Hiekkapelto toteaa.

Lue seuraavaksi