Arabia ohittamassa suomen Ruotsin kakkoskielenä

Vielä vuonna 2012 suomi oli selvästi arabiaa suurempi, mutta kielitieteilijä Mikael Parkvall arvioi arabian olevan nousemassa kakkoskieleksi uusien turvapaikanhakijoiden suuren määrän ansiosta. Virallisia kielitilastoja Ruotsi ei pidä.

Ulkomaat
Ruotsalaisia osoittamassa mieltään rasismia vastaan torilla.
Ruotsissa asuu paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, ja arabiasta on tulossa maan toiseksi puhutuin kieli.

Arabiankieli on ohittamassa suomen Ruotsin toiseksi puhutuimpana kielenä, arvioi asiaa tutkinut kielitieteilijä Mikael Parkvall.

Ruotsin radion (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman Parkvallin arvio perustuu Ruotsiin viime vuonna tulleiden turvapaikanhakijoiden suureen määrään.

Vielä vuonna 2012 suomi oli vielä toiseksi yleisin äidinkieli Ruotsissa. Suomi oli äidinkielenä noin 200 000 ihmisellä ja arabia 155 000:lla.

Sen jälkeen Ruotsiin on kuitenkin tullut paljon arabiaa puhuvia. Samaan aikaan suomenkielisten keski-ikä on noussut, Parkvall toteaa.

Ei virallista tietoa

Ruotsissa ei pidetä virallisia kielitilastoja, joten Parkvall korostaakin, että kyse on arviosta, joka perustuu muun muassa maahanmuutto- ja kouluviranomaisten tilastoihin sekä vertailuun muiden maiden kanssa.

Tukholman yliopiston suomen kielen professori Jarmo Lainio on Parkvallin kanssa yhtä mieltä siitä, että arabia on kirimässä suomen kiinni, mutta ei usko sen vielä menneen ohi.

Lainio huomauttaa myös, että vaikka suomenkielisten keski-ikä onkin korkeampi, lapsiperheiden kiinnostus suomen kieleen on lisääntynyt sen jälkeen, kun suomi vuonna 2010 sai vähemmistökielen aseman.

Ruotsissa puhuttuja äidinkieliä itsekin selvittänyt Lainio toteaa, että tällaisissa arvioissa on paljon epävarmuustekijöitä.