Hyppää sisältöön

Liian tuore hevosenlanta voi aiheuttaa tuhoa puutarhassa

Hevosenlanta on vahva lannoite ja hyvä aine maanparannukseen. Lanta on kuitenkin voimakasta ja se kannattaa kompostoida ennen käyttöä.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hevosenlannan maine lannoitteena on hyvä. Se on ollut hyvin perinteinen kotipuutarhurin lannoite, mutta käyttäjät ovat saattaneet yllättyä sen voimasta. Liikaa käytettynä se on voinut vioittaa kasvien juuria. ProAgrian kasvintuotannon asiantuntija Asko Laapas suosittelee hevosenlannan kompostoimista.

– On parempi, jos kotitarveperunamaalle laitettava hevosenlanta ensin kompostoidaan. Se on vuoden kaksi kompostissa ja sen jälkeen se levitetään kasvimaalle, sanoo Laapas.

Siistimpää käsitellä ja miedomman hajuista

Maanparannusaineena hevosen lanta on hyvää etenkin, jos sen seassa kuivikkeena on käytetty turvetta. Monilla hevostalleilla kuivikkeena käytetään kuitenkin usein sahanpurua.

Hevosenlanta on siistimpää käsitellä, jos sitä vertaa esimerkiksi nautaeläinten lantaan.

– Sen haju ei ole niin vahva ja sen käsiteltävyys on vähän helpompaa. Se on ehkä osa hevosenlannan hyvää mainetta, Laapas sanoo.

Tutkimuksessa hevosenlanta päihitti karjanlannan

Hevostietokeskus on pitkään selvittänyt hevosen kuivike- ja lantahuoltoa. Runsas kymmenen vuotta sitten Hevostietokeskus ja Kuopion yliopisto tekivät tutkimuksen hevosenlannan käytöstä pienimuotoisessa viljelyssä. Koekasveina oli muun muassa perunaa, porkkanaa ja mansikkaa.

Tulokset olivat hyviä. Muun muassa hevosenlannalla tuotetut sadot olivat erinomaisia muihin lannoituksiin verrattuna (siirryt toiseen palveluun) ja nitraattipitoisuudet alhaisia.