Äidin kilpirauhashäiriöt saattavat aiheuttaa ADHD:ta

Raskaana olevan naisen lievätkin kilpirauhasen toimintahäiriöt nostavat lapsen riskiä saada tarkkaavaisuushäiriö- eli ADHD-oireita.Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta eivät vaikuttaneet ADHD-riskiin, mutta muut raskauden aikaiset kilpirauhasen toimintahäiriöt hieman lisäsivät nuoren riskiä oppimisvaikeuksille.

Kotimaa
Raskaana oleva nainen.
Katariina Luoma / Yle

Jo aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että raskaana olevan äidin jodin puute ja sen aiheuttamat kilpirauhasen vakavat toimintahäiriöt aiheuttavat lapsessa kehityshäiriöitä. Lääketieteen lisensiaatti Fanni Päkkilän väitöstutkimuksen mukaan kuitenkin jo lievät kilpirauhasen toimintahäiriöt nostavat lapsen riskiä saada tarkkaavaisuushäiriö- eli ADHD-oireita.

Äidin kilpirauhasen toimintahäiriöt raskauden aikana nostivat myös hieman nuoren riskiä oppimisvaikeuksille ja luokan kertaamiselle.

Äidin lieväkin kilpirauhasen toimintahäiriö saattaa pitkällä aikavälillä vaikuttaa lapsen hermoston kehitykseen, mutta hyvin lievästi.

Fanni Päkkilä

– Äidin lieväkin kilpirauhasen toimintahäiriö saattaa pitkällä aikavälillä vaikuttaa lapsen hermoston kehitykseen, mutta hyvin lievästi, tiivistää Päkkilä.

Väitöskirjan aineistona käytettiin vuoden 1986 Pohjois-Suomen syntymäkohorttia. Siinä on mukana yli 99 prosenttia alueen kyseisenä vuonna raskaana olleista naisista, joita oli lähes kymmenen tuhatta.

Terveystietojen lisäksi tutkimuksessa käytettiin kyselyitä vanhemmilta, nuorilta ja opettajilta.

Olisiko kaikki äidit seulottava?

Fanni Päkkilä muistuttaa, että nykyään kaikkia raskaana olevia äitejä ei automaattisesti seulota kilpirauhassairauksien varalta, vaan seulonta keskittyy riskiryhmiin.

Tällä hetkellä Suomessa jodin saanti on riittävää, jos syö normaalisti.

Fanni Päkkilä

Jatkossa olisi tärkeää tutkia, hyödyttäisikö kaikkien äitien kilpirauhassairauden seulominen ja hoitaminen alkuraskaudessa.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt pystytään hoitamaan nykyään helposti.

Päkkilä kuitenkin rauhoittelee raskaana olevia naisia huolestumasta turhaan.

– Tällä hetkellä Suomessa jodin saanti on riittävää, jos syö normaalisti. Lisäksi neuvoloissa kysellään kaikilta äideiltä läpi riskitekijät.

Päkkilä väittelee Oulun yliopistossa perjantaina.