Kuopio suunnittelee teknologia-avusteisten palveluiden lainaamoa kotihoitoon – ateria-automaatit voivat vielä palata

Ikäihmisille tarkoitetuista Menumat-ateria-automaateista järjestettiin Kuopiossa pilotti vuonna 2013. Kokeilu ei poikinut jatkoa. Automaatit saattavat kuitenkin palata Pohjois-Savon kotihoitoon tulevaisuudessa suunnitteilla olevan lainaamon sisällä.

ateriat
Helsinki käyttää ateria-automaattia vanhusten ruokapalvelussa. Kotiin tuotavat ateriat säilytetään pakastimessa ja lämmitetään laitteen uunissa.YLE

Kuopion kaupunki tahtoo lisätä teknologia-avusteisten palveluiden roolia kotihoidossa. Alustavasti on suunniteltu esimerkiksi arkielämää helpottavien teknologisten palveluiden lainaamoa.

Kuopion kotihoidon päällikkö Kaija Kokkosen mukaan valikoimaan voisi mahdollisesti kuulua myös ateria-automaatti Menumat. Kuopiossa kaksi vuotta sitten päättynyt ateria-automaattikokeilu ei ole poikinut jatkoa.

Jos lainaamopalvelu toteutuu, se voisi olla käytössä jo kuluvan vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa.

Aterioihin oltiin tyytyväisiä

Kuopiossa järjestetyn ateriakokeilun tavoitteena oli ylläpitää itsenäisesti asuvien ikäihmisten toimintakykyä. Ateria-automaattien avulla kotona asuvat ikäihmiset voivat itse valmistaa puolivalmiita aterioita mukana tulevassa kiertoilmauunissa.

Asiakkaat olivat ateria-automaatteihin hyvin tyytyväisiä, mutta kokeilun loputtua palvelua ei jatkettu. Kuopion vanhuspalveluiden alue-esimies Maarit Mikkosen mukaan kaksi vuotta sitten päättynyttä kokeilua ei jatkettu, koska Menumat vetäytyi Kuopiosta. Mikkosen mukaan käyttäjiä oli liian vähän, jotta se olisi ollut palveluntarjoajalle tuottavaa.

– Myös asiakkaalle tulevaa hinnoittelua olisi ollut syytä tarkastaa, jotta palvelu olisi jäänyt elämään, Mikkonen kertoo.

Kokeilun aikana asiakas maksoi ainoastaan aterian hinnan, laitevuokran maksoi Kuopion kaupunki.

Suonenjoella ei päästy edes kokeilemaan ateria-automaatteja, sillä käyttäjät eivät innostuneet niistä esittelytilaisuudessa. Suonenjoen kotihoidon palveluesimies Merja Ylönen veikkaa, että asiakkaat kokivat laitteen oudoksi.

Menumat innokkaana Pohjois-Savon suhteen

Ateria-automaattiyritys Menumatin aluepalvelujohtaja Jan Weppling muistelee, että Kuopiossa kokeilua ei sen päättymisen jälkeen vain jatkettu. Wepplingin mukaan Menumatilla on kiinnostusta laajentaa Kuopioon ja muualle Pohjois-Savoon, mikäli vain asiakkaita löytyy.

– Esimerkiksi 30 asiakasta olisi hyvä lähtötilanne yhdessä kunnassa. Silloin voimme järkevästi aloittaa ja tuottaa palvelun, Weppling sanoo.

Menumatilla on tällä hetkellä 1 500 asiakasta, joista suurin osa Etelä-Suomessa. Menumateja on myös esimerkiksi Etelä-Savon alueella Mikkelissä.