Viikko tieteessä: D-vitamiinin vaikutus sydänvaivoihin ja yhteyttämällä tuotettu polttoaine

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tutkimus: D-vitamiini saattaa auttaa sydänvaivoihin

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

D-vitamiinilisä saattaa parantaa sydämen kykyä pumpata verta elimistöön ja näin auttaa sydämen vajaatoiminnasta kärsiviä ihmisiä, ilmenee Britanniassa tehdystä tutkimuksesta. Leedsiläisessä sairaalassa toteutettuun tutkimukseen osallistui 163 potilasta, jotka olivat keskimäärin 70-vuotiaita. Ikäisilleen tyypillisesti heidän D-vitamiinitasonsa oli alhainen myös kesäaikaan.

Tutkimuksessa osalle potilaita annettiin 100 mikrogrammaa D-vitamiinia sisältävä tabletti päivittäin vuoden ajan. Tutkijat mittasivat nk. ejektiofraktiota eli potilaan sydämen kykyä pumpata verta. Terveellä aikuisella luku on 60 ja 70 prosentin välillä, kun sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä se jää noin 25 prosenttiin. Vitamiinipillerin saaneilla koehenkilöillä luku nousi 26:sta 34 prosenttiin.

Hyksin sydän- ja keuhkokeskuksen kardiologin Mika Laineen mukaan D-vitamiinin puutos on yleinen löydös sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä potilailla. Hänen mielestään brittitutkimuksen perusteella ei voi vielä suositella, että kaikkien vajaatoimintapotilaiden pitäisi käyttää D-vitamiinia.

Uusi luonnonmukainen menetelmä voi mullistaa polttoaineiden tuotannon – "hippien villein unelma"

Kasvimaailmasta tunnettu yhteytys on mahdollista toteuttaa myös toisin päin. Tuolloin voidaan tuottaa monenlaisia kemiallisia tuotteita selvästi nykyistä nopeammin, halvemmin ja saasteettomammin. Tanskalaistutkijat uskovat "käänteisen fotosynteesin" muuttavan monet teollisuudenalat ympäristöystävällisiksi. Käänteisen fotosynteesin avulla voidaan rikkoa hiilen ja typen välisiä molekyylisidoksia. Osaamista voitaneen aikanaan hyödyntää biokaasulaitoksissa, joissa metaani muutetaan metanoliksi, joka puolestaan voi toimia nestemäisenä polttoaineena.

Kuva: Yle

Kaksikielisen lapsen aivot erilaiset jo alle 1-vuotiaana

Useiden tutkimusten mukaan kaksi- tai useampikielisillä lapsilla on enemmän harmaata ainetta aivoissa ja he toipuvat myös aivovammoista helpommin kuin muut. Uuden tutkimuksen mukaan kaksikielisyyden edut voidaan nähdä jo alle yksivuotiaasta lapsesta. Yksikieliset lapset eivät enää havaitse 11 kuukauden iässä yhtä paljon erilaisia ääniä ja äänteitä kuin kaksikieliset. Kaksikielisillä avoimuus useammanlaisia ääniä kohtaan säilyy pidempään, mikä on hyväksi aivojen kehitykselle. Uuden tutkimuksen mukaan kaksikielisyys muokkaa paitsi kielen kehitystä, myös kognitiivisiä kykyjä yleisemmin (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Puhallettavaa avaruushotellia kokeillaan

Avaruusasema ISS saa pian lisää tilaa Maata kiertävälle radalle ensi kertaa sitten vuoden 2011. Pehmeästä kankaasta valmistettu huone (siirryt toiseen palveluun) viedään avaruuteen viikattuna. Miehistö testaa huonetta kahden vuoden ajan, ja tulevaisuudessa se voi palvella tutkijoita tai olla hotelli esimerkiksi avaruusturisteille.

Beam-moduuli eli avaruusaseman uusi huone on kuvassa keskellä oleva soikion muotoinen pallura. Kuva: Nasa

Sian sydän toimi apinalla – tulevaisuudessa ihmisille voidaan siirtää eläinten elimiä

Tutkijat ovat saaneet sian sydämen toimimaan yli kaksi vuotta paviaanilla (siirryt toiseen palveluun). Saavutus enteilee mahdollisuutta siirtää tulevaisuudessa eläinten elimiä ihmiselle.

Lajien välinen elinsiirto aiheuttaa voimakkaan hylkimisreaktion, mutta sitä onnistuttiin torjumaan geenimuokkauksella ja immuunireaktiota ehkäisevillä lääkkeillä. Sydänsiirto tehtiin viidelle paviaanille. Keskimäärin siirre pysyi toimivana kolmisensataa päivää, ja pisimpään se oli elossa 945 päivää eli yli kaksi ja puoli vuotta.

Vaippapaviaanin poikanen Berliinin eläintarhassa 8. marraskuuta. Kuva: Rainer Jensen / EPA