Maakuntaliitot eri linjoilla norpan suojelusta

Etelä-Karjalan liitto vaatii vain vapaaehtoisia laajennuksia kalastuskieltoalueisiin. Etelä-Savon liitto hyväksyisi myös pakon, jos muuten ei päästä tarpeellisiin kalastuskieltoalueiden laajennuksiin.

Kotimaa
Eeva-norppa.
Norppa Saimaan aalloilla.Kimmo Ohtonen

Etelä-Karjalan liitto ja Etelä-Savon liitto ovat eri linjoilla Saimaan kalastusrajoitusalueista. Norpan suojelemiseksi tarkoitettuja alueita on tarkoitus laajentaa nykyisestä 2036 neliökilometristä 2600 neliökilometriin.

Etelä-Karjalan liitto katsoo, että nykyisiä kalastusrajoitusalueita Saimaalla voidaan laajentaa vain vapaaehtoisilla sopimuksilla.

"Lisäykset tulee toteuttaa paikallisella sopimuksella, ei pakkoasetuksella", sanotaan Etelä-Karjalan liiton lausunnossa valtioneuvoston asetusluonnokseen.

Pakkokin mahdollinen

Etelä-Savon liitto ei ole yhtä ehdoton. Maakuntajohtaja Pentti Mäkisen mukaan liitto näkee vapaaehtoiset sopimukset kalastusalueiden laajentamisessa ensisijaisena vaihtoehtona.

Rajoitusalueita voidaan Etelä-Savon liiton mielestä kuitenkin laajentaa myös pakolla, jos tarvittaviin laajennuksiin ei muuten päästä.

– Tällöin kriteerien laajennuksille pitää olla hyvin selkeät, maakuntajohtaja Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan näyttää siltä, että tarvittaviin laajennuksiin päästään vapaaehtoiselta pohjalta.

Maakuntaliitot antavat lausuntonsa hallituksen asetusesitykseen, joka antaa mahdollisuuden laajentaa kalastusrajoitusalueita myös pakolla.