1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Winnie Mandela hävisi kiistan Nelson Mandelan perinnöstä

Nelson Mandela ei maininnut entistä vaimoaan testamentissaan. He olivat naimisissa muun muassa ne 27 vuotta, jotka Nelson Mandela oli vangittuna rotusorron vastaisen taistelun vuoksi, mutta erosivat pian Mandelan vapauduttua.

Ulkomaat
Winnie Mandela.
Nelson Mandelan entinen vaimo, Winnie Mandela (vas.) saapumassa muistotilaisuuteen.Kim Ludbrook / EPA

Etelä-Afrikan edesmenneen presidentin Nelson Mandelan entinen vaimo Winnie Madikizela-Mandela on hävinnyt kiistan Mandelan perinnöstä, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja eteläafrikkalainen The Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Korkein oikeus hylkäsi Madikizela-Mandelan vaatimuksen periä Mandelan talo tämän kotikylässä Qunussa. Mandela vietti talossa runsaasti aikaa viimeisinä vuosinaan.

Mandela ei maininnut entistä vaimoaan testamentissaan. Madikizela-Mandela kuitenkin väitti, että talo kuuluisi hänelle maan tavan mukaan.

Mandelan toinen vaimo

Winnie Mandela oli Nelson Mandelan toinen vaimo. Pariskunta avioitui vuonna 1958 ja heille syntyi kaksi lasta.

He olivat naimisissa muun muassa ne 27 vuotta, jotka Nelson Mandela oli vankilassa rotusorron vastaisen taistelun vuoksi.

Winnie Mandela kampanjoi aktiivisesti miehensä vapauden puolesta, mutta liitto kariutui pian sen jälkeen, kun Mandela oli vuonna 1990 vapautettu vankilasta.

80-vuotispäivänään vuonna 1998 Mandela solmi kolmannen avioliittonsa Graca Machelin kanssa. Tämä oli Mosambikin presidentin Samora Machelin leski.

Nelson Mandela kuoli joulukuussa 2013.

Lue seuraavaksi