1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruoka-apua jakava järjestö joutui vaikeuksiin – nykyiset tilat puretaan ja avustus katkolla

Vantaalla ruoka-apua jakavan Korson Setlementtinuorten toiminta on vaikeuksissa. Syynä ovat epäselvyydet järjestön kirjanpidossa ja pula ruokajakeluun tarvittavista tiloista. Korson Setlementtinuorten ruokajakelussa käy päivittäin parisataa ihmistä.

Kotimaan uutiset
Ihmiset jonottavat Manna-Apu avustusjärjestön jakamaa ruokaa Espoossa.
Yle

Vantaalla ruoka-apua jakavan Korson Setlementtinuorten toiminta on vaikeuksissa. Syynä ovat epäselvyydet järjestön kirjanpidossa ja pula ruokajakeluun tarvittavista tiloista.

Korson Setlementtinuorten ruoka-avulle on kysyntää. Järjestön aiempi toiminnanjohtaja ja yhä taustajoukoissa mukana oleva Kirsi Campos kertoo, että ruoka-apua jaetaan päivittäin ja asiakkaita on aina parisataa.

Campos myös sanoo, että ruokaa riittää jaettavaksi; vastikään järjestö sai mukaan lisää kauppoja, joista se saa ylijäämäruokaa.

Vantaan kaupunki tukee merkittävää yhteiskunnallista työtä tekeviä järjestöjä, jollainen Korson Setlementtinuoretkin on. Sekä vuonna 2014 että vuonna 2015 järjestö sai Vantaalta avustusta 35 000 euroa. Vuonna 2013 avustusta myönnettiin 33 000 euroa.

Tämän vuoden tuki on kuitenkin vaakalaudalla, koska Korson Settlementtinuoret ei ole antanut hyväksyttävää selvitystä vuode 2014 avustuksen käytöstä.

Ilman selvityksiä tukea ei anneta

Vantaa päättää järjestöjen avustuksista tässä kuussa. Ensi viikolla kokoontuva Vantaan kaupunginhallituksen yleisjaosto esittänee, ettei Korson Setlementtinuorille myönnetä avustusta tälle vuodelle.

– Kaupungin sisäinen tarkastus teki tarkastuksen merkittävää yhteiskunnallista työtä tekeville järjestöille vuonna 2014 myönnetyistä avustuksista. Korson Setlementtinuoret ei ole toimittanut hyväksyttävää selvitystä avustuksen käytöstä. Vasta sitten kun saamme selvityksen, uutta avustusta voidaan myöntää, sanoo kuntalaispalveluiden johtaja Iiris Lehtonen.

Kuntalaispalveluiden johtajan tehtäväalueeseen kuuluu avustuspäätösten valmistelu, ei niinkään ruokajakelun tilakysymys, ellei se ole osa avustuskokonaisuutta eli niin sanottua tilatukea.

Kirsi Campoksen mukaan kirjanpitäjällä on työnalla vuosi 2014 ja tilinpäätös on "viittä vaille valmis". Campos kertoo, että tilinpäätös tehtiin jo kertaalleen.

– Mitään vilunkia tässä ei ole. Järjestömme on toiminut parikymmentä vuotta ja itsekin olen tehnyt paljon töitä palkatta tämän eteen.

Ruokajakeluun käyttävien tilojen kohtalo sen sijaan liittyy Korson rakennustöihin. Ruokajakelun käyttämät nykyiset tilat puretaan asuinkerrostalon tieltä. Korvaavista tiloista ei ole tietoa.

Viimeistä kertaa ruokaa jaetaan perjantaina

Nykyiset ruoka-avun jakelutilat Korson Setlementtinuoret on saanut käyttöönsä ilmaiseksi. Vantaan kaupungilta saatua avustusta on käytetty järjestön toiminnan pyörittämiseen, kuten esimerkiksi palkkakuluihin ja muihin kuluihin.

Tällä erää viimeistä kertaa ruokaa jaetaan perjantaina 8. huhtikuuta.

– Meille on ehdotettu, että jakaisimme ruokaa Korson keskustassa sijaitsevassa parkkihallissa tai ulkona, Campos toteaa.

Tällä hetkellä vahvempi vaihtoehto on parkkihalli, vaikka se onkin Campoksen sanojen mukaan likainen paikka.

Päivittäin ruoka-apua hakevat etenkin vanhukset. Lauantaisin Campos vie itse joidenkin vanhusten kotiin asti ruoka-apua. Pari kuukautta sitten järjestö aloitti myös myöhemmin iltapäivällä ja alkuillasta toimivan jakelun, joka on suunnattu etenkin opiskelijoille. Sinne väkeä tuli samantien.

– Kyllä leipäjonot näyttävät kasvavan, kauhistuttaa esimerkiksi nämä opintotukileikkaukset, miten ne näkyvät leipäjonoissa, Campos miettii.

Lue seuraavaksi