Hyppää sisältöön

Suomalainen loihti erikoistehosteet Disneyn Viidakkokirja-suurelokuvaan – maailmalta sataa kehuja

Disneyn suursatsaus Viidakkokirja työllisti suomalaista Tommi Saaristorantaa lähes vuoden Lontoossa. Saaristoranta teki tehosteita elokuvaan, jonka visuaalista antia on hehkutettu tärkeiden elokuvajulkaisujen arvioissa. Häntä voi kutsua varsinaiseksi sateentekijäksi, sillä Saaristorannan ansiosta viidakossa virtaa vesi.

poika halaa sutta
Tommi Saaristoranta kertoi Tähtihetkessä työstään Viidakkokirja-elokuvassa.

Disneyn Viidakkokirja-seikkailuelokuvassa viidakon keskellä virtaa suomalainen joki. Tommi Saaristoranta vietti lähes vuoden Lontoossa työstäen elokuvan visuaalisia tehosteita.  Saaristoranta on erikoistunut tekemään fluidisimulaatioita, jotka tarkoittavat veden, tulen ja savun suunnittelua ja toteutusta.

– Viidakossa riittää vettä, meillä oli kymmeniä kohtauksia työstettävänä. Pääasiassa tein jokia, lampia ja vesisadetta, mutta myös ympäri viidakkoa lentäviä hyönteisiä, kertoo Saaristoranta Ylen aamu-tv:n Tähtihetken haastattelussa.

Rudyard Kiplingin klassikkokirjan uudessa filmatisoinnissa pieni Mowgli-poika kasvaa susilauman ja muiden villieläinten keskellä, kunnes verenhimoinen tiikeri saapuu vaatimaan poikaa suupalakseen. Lähes koko elokuva on toteutettu erikoistehosteilla, vain pääosassa esiintyy näyttelijä.

Kuva: BVI Finland

Elokuvan suuret kohtaukset sijoittuvat nimenomaan veden äärelle. Fluidisimulaatioita tehdään 3D-ohjelmalla, jossa algoritmit laskevat veden liikettä, kertoo Saaristoranta.

– Täytyy ottaa huomioon hahmot, jotka koskettavat vettä ja tekevät liikettä pintaan. Joessa virtaukset täytyy luoda erilaisilla voimilla. Nopein homma on tehdä sadetta, siinä täytyy lähinnä ottaa huomioon esimerkiksi tuulensuunnat ja sateen nopeus.

Disneyn hommissa tiukat turvatoimet

Tällä hetkellä elokuvien erikoistehosteiden parissa työskentelee ulkomailla Saaristorannan arvion mukaan muutama suomalainen.

Viidakkokirja on Saaristorannan ensimmäinen työ ulkomailla. Saaristorannan työnäytteet vakuuttivat maailmaan suurimpiin erikoistehosteyrityksiin kuuluvan Moving Pictures Companyn niin, että he palkkasivat Saaristorannan heti suurtuotantoon. Yritys on tehnyt tehosteita viimeksi esimerkiksi The Revanant ja Yksin marsissa -elokuviin.

Valtaosa visuaalisista efekteistä toteutettiin Lontoossa yli 50 henkilön joukolla. Disneyn ison budjetin produktiossa työskenteleminen näkyi toimistolla tarkkoina turvatoimina. Esimerkiksi aikaisemmat vuodot Marvelin elokuvista ovat kiristäneet tarkkailua.

Kuva: Yle

– Facebookia ei käytetty työkoneelta. Ei saanut ottaa mitään kuvia, ettei lähetä innostuksissaan niitä eteenpäin.

Myös Ylen haastattelupyyntö Saaristorannalle piti hyväksyttää sekä tehosteyrityksellä että Disneyllä.

Viidakkokirjan erikoistehosteita on esimerkiksi The Varietyn ja Hollywood Reporterin arvioissa kehuttu vuolaasti edistykselliseksi, luonnollisiksi ja hienostuneiksi. Saaristoranta näki oman kädenjälkensä vihdoin tällä viikolla.

– Jännitti katsoa elokuvaa. Joskus käy niin, että teet kuvaa kuukausikaupalla, ja sitten sitä ei nähdäkään lopullisessa elokuvassa. Onneksi löysin omat työni sieltä. Olen positiivisesti yllättynyt, että kokonaisuus toimi tosi hyvin.