1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Lapsistahan me yritämme kasvattaa järkeviä" – Lastennäytelmä viedään henkilöautolla Viroon

Kajaanilainen teatteriohjaaja Eino Saari on innoissaan Taiteen edistämiskeskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan myöntämästä lastenkulttuurin apurahasta, jolla päiväkoti-ikäisille tehty näytelmä voidaan viedä kiertueelle.

Kuva: Jani Liimatta

Kolmen alle kouluikäisen lapsen isänä teatterin monitoimimies Eino Saari on viimeisten parin vuoden ajan keskittynyt lastenkulttuuriin, ja sanoo sen kannattaneen.

– Kun lapsille tekee esitystä, sitä joutuu rakentamaan tarkemmin kuin aikuisille. Lasten antama palaute on nopeaa ja tarkkaa, niin hyvässä kuin pahassa, Saari kertoo.

Kevyt ja ketterästi liikkuva teatteri on nyt in ja hip ja pop!

Eino Saari

Saari on tehnyt viimeisen puolentoista vuoden aikana kolme erilaista esitystä lapsille. Väärinpäinmaa on musiikkiteatteria päiväkoti-ikäisille, Tänään koulun jälkeen kertoo kouluikäisille koulukiusaamisesta, ja päiväkoti- ja kouluikäisille suunnattu, vaikeiden tunteiden käsittelyyn keskittyvä Hamlet on ollut opettavainen matka Saarelle.

– Jos haluaa kasvaa ihmisenä ja kehittyä tekijänä, jokaiseen teokseen pitäisi hakea uusi näkökulma, unelma tai osa-alue, jossa ei vielä itse ole vieraillut. Samalla voi tehdä löytöretkiä uusiin maailmoihin myös yleisön kanssa. Lasten kanssa tehdessä rajana on vain mielikuvitus.

Kevyt ja ketterä on nyt hitti

Saari laskee, että teatteriesityksissä tämän hetken hitti on liikkuvassa teatterissa.

– Esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa odotellaan, millaisia esityksiä heille tuodaan. Kevyt ja ketterästi liikkuva teatteri on nyt in ja hip ja pop!

Nyt myönnetty 5 000 euron apuraha mahdollistaa sen, että liikkuva teatterikiertue voidaan toteuttaa. Puolitoista vuotta sitten tehtyVäärinpäinmaaon käännetty viroksi, ja nyt on edessä kiertue.

Eino Saaren mukaan lapset tarvitsevat eniten monipuolista taidetta. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

– Pohdimme, että pitkälti sanaleikkiin perustuva teos olisi kiva kääntää jollekin sukulaiskielelle. Väärinpäinmaata viroksi eli Valepidimaata testattiin viime syksynä, ja nyt sillä on 20 esityksen kiertue edessään Tallinnassa, Viljandissa, Tartossa, Rakveressa ja Saarenmaalla. Mahtavaa ja myös jännittävää.

Kiertue tehdään kymmenessä päivässä. Onnistumisen takeena on se, että koko näytelmä esiintyjineen ja lavasteineen kulkee paikasta toiseen yhteen henkilöautoon pakattuna.

Entäs Viron jälkeen?

Eino Saari aikoo pysyä jatkossakin lastenkulttuurin aihealueella. Hän suosittelee heittämään myytit ja legendat suosiolla roskikseen.

– Lastenkulttuuria tekevä on mielestäni vakavasti otettava taiteilija. Lapsistahan me yritämme kasvattaa järkeviä, vastuuntuntoisia ja fiksuja aikuisia. Juuri he tarvitsevat eniten monipuolista ja ravitsevaa taidetoimintaa, jotta heistä varttuisi sellaisia, millaisia me heistä haluamme.

Saari avaa myösVäärinpäinmaankautta avautuvaa mahdollisuutta.

Lasten antama palaute on nopeaa ja tarkkaa, niin hyvässä kuin pahassa.

Eino Saari

– Teatteri on minun mielestäni parhaimmillaan paikallisesti juurevaa, ja toisaalta sillä on samalla pää tukevasti pilvissä ja iso horisontti auki. Olemme pohtineet myös kunnon kielialuehyppyä eli Väärinpäinmaalla Kiinaan tai Japaniin lähtöä. Miksei se olisi mahdollista?