1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

40-vuotias Runoviikko antaa enemmän kuin ottaa – "Se raha jää tänne kaupunkiin"

Juhlavuottaan tänä kesänä viettävä Kajaanin Runoviikko tuo kaupunkiin vuosittain tuhansia runouden ystäviä. Vilkkaasta tapahtumaviikosta hyötyvät niin yritykset kuin yhdistykset. Kajaanissa käytetty raha myös jää Kajaaniin, sanoo tapahtumapäällikkö Tuula Tikkanen.

Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Suomen vanhin runoon ja lausuntaan erikoistunut tapahtuma, Kajaanin Runoviikko (siirryt toiseen palveluun), täyttää tänä kesänä 40 vuotta. Juhlavuosi näkyy ennen kaikkea ohjelman sisällössä, sanoo tapahtumapäällikkö Tuula Tikkanen.

– Tänä vuonna sisältö on erityisen hyvä ja korkeatasoinen, ohjelma julkistetaan perjantaina normaalista poiketen Helsingissä. Mukana on kesän taiteilijoita ja juomme täytekakkukahvit siellä. Lisäksi järjestämme syntymäpäivät jollakin tavalla Runoviikon aikana, mutta mitään suuria juhlia meillä ei ole.

– Ikävä kyllä emme ole saaneet juhlavuoden takia lisää rahaa, vaan budjetti on sama kuin ennenkin. Koetamme silti tuoda sitä esille niillä keinoilla, mitä meillä on käytettävissä. Onhan se hieno saavutus, että tällainen tapahtuma järjestetään jo 40. kertaa Kajaanissa, Tikkanen lisää.

Juhlavuosi näkyy muun muassa tapahtuman graaffisessa ilmeessä. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Tapahtuman budjetti on noin 250 000 euroa, josta Kajaanin kaupungin osuus on noin 100 000 euroa.

Vaikka on lama-aika, niin meidän kävijämäärämme eivät ole tipahtaneet.

Tuula Tikkanen

– Runoviikko on kaupungin budjetissa, mutta opetus- ja kulttuuriministeriön avustus sekä lipunmyyntitulot ovat aika suuret ja merkittävät. Viime vuonna saimme valtion avustusta 75 000 euroa, mutta vielä emme tiedä kuinka paljon saamme tänä vuonna, koska avustuksia ei ole vielä julkaistu. Toivon ja luotan siihen, että ainakin sama summa tulee myös tänä vuonna.

Lisäksi tapahtuman järjestämisessä tarvitaan runsaasti talkoolaisia, jotka tekevät pitkiä päiviä. Tikkanen arvioi, että viime kesänä talkoolaisille kertyi ainakin sata työtuntia.

Kassaa kilisee monessa paikassa

Kajaanin Runoviikko on yksi kaupungissa järjestettävistä kolmesta valtakunnallisesti kiinnostavasta tapahtumasta. Viime vuonna Kajaanin Runoviikko, Kajaani Tanssii ja Barokki Soi keräsivät yhteensä 12 000 kävijää, joista yli 9 900 kävi Runoviikolla. Puolet tapahtumien kävijöistä tuli Kainuun ulkopuolelta.

Tänä vuonna kaupunki odottaa, että kävijämäärät kasvavat hieman. Suunta näyttää hyvältä, sanoo Kajaanin Runoviikon tapahtumapäällikkö Tuula Tikkanen.

– Kajaani Tanssii -tapahtumassa oli helmikuussa ennätysmäärä kävijöitä. Vaikka on lama-aika, niin meidän kävijämäärämme eivät ole tipahtaneet. Ehkä ihmiset käyttävät nyt rahojaan kotimaan kohteisiin.

Juhlavuosi näkyy ennen kaikkea ohjelman sisällössä, sanoo tapahtumapäällikkö Tuula Tikkanen. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Tapahtumapäällikkö Tuula Tikkasen mukaan Kajaanin Runoviikko jättää kaupunkiin enemmän rahaa kuin mitä kaupunki siihen laittaa. Kerrannaisvaikutukset ovat suuret, sillä vilkas viikko parhaimpaan kesäaikaan kilauttelee kassaa monessa paikassa.

Järjestämme syntymäpäivät jollakin tavalla Runoviikon aikana, mutta mitään suuria juhlia meillä ei ole.

Tuula Tikkanen

– Kajaanin yritykset ja yhdistykset varmasti nettoavat tapahtumasta. Toki mekin käytämme itse tapahtumaan paljon yritysten palveluja, mutta meillä ei ole sellaista omaa organisaatiota kuten joillakin festivaaleilla on. Tänne tulevat ihmiset esimerkiksi asuvat hotelleissa ja käyvät syömässä, ja se raha jää tänne kaupunkiin.

Tapahtuman taloudellisia vailkutuksia ei ole tutkittu sitten vuoden 2007, jolloin Runoviikko oli mukana Joensuun yliopiston tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun). Silloin matkailijoiden tuomaksi matkailutuloksi laskettiin Runoviikon aikana lähes 163 000 euroa.

– Se on iso summa, mutta tutkimus on jo sen verran vanha, että se on nyt varmasti jo paljon suurempi, Tikkanen uskoo.