Tutkimus paljasti yllättäviä nimiä vaalikeskustelun kärjessä

Viime eduskuntavaalien keskustelua hallitsi kourallinen ehdokkaita. Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa sosiaalisen median supervaikuttajien yllätysnimiksi nousivat kokoomuksen Atte Kaleva ja vasemmistoliiton Dan Koivulaakso. Perinteisessä mediassa vaikuttajakärjen yllättäjiä olivat vasemmistoliiton Veronika Honkasalo ja vihreiden Ozan Yanar.

internet
 Verkostoanalyysi kaikkien ehdokkaiden viesteistä sekä #vaalit2015-aihetunnisteella merkityistä viesteistä Twitterissä.
Verkostoanalyysi kaikkien ehdokkaiden viesteistä sekä #vaalit2015-aihetunnisteella merkityistä viesteistä Twitterissä. Tutkimuksen mukaan puoluerajat eivät juuri horjuneet Twitter-keskustelussa. Värit edustavat verkon aliyhteisöjä, jotka piirtyvät kutakuinkin puoluerajojen mukaisesti.Digivaalit 2015 -tutkimushanke

Supervaikuttajien lista perustuu tutkijoiden kehittämään vaikuttajaindeksiin, joka mittaa ehdokkaan kykyä vaikuttaa perinteisessä mediassa käsiteltäviin asioihin ja sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun.

Tutkijat ovat julkaisseet viiden supervaikuttajan listat sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. Kärkinimet on kerrottu aakkosjärjestyksessä, sillä tutkijoiden mukaan tarkalla järjestyksellä ei ole merkitystä, koska erot pistemäärissä ovat pienehköjä.

Perinteiseen mediaan vaikuttamisessa kevään 2015 eduskuntavaalien alla parhaiten onnistuivat vasemmistoliiton Li Andersson, Veronika Honkasalo ja Hanna Sarkkinen sekä vihreiden Ville Niinistö ja Ozan Yanar.

Kärkinimistä eduskuntaan valittiin kaikki muut paitsi Honkasalo, joka jäi Helsingissä varasijalle.

Sosiaalisessa mediassa keskusteluun vaikuttivat eniten kokoomuksen Atte Kaleva ja Alexander Stubb, vasemmistoliiton Dan Koivulaakso, vihreiden Ville Niinistö ja SDP:n Antti Rinne.

Sosiaalisen median supervaikuttajista eduskunnan ulkopuolelle jäivät Atte Kaleva ja Dan Koivulaakso.