Nordean johto oli toimittajien tentattavana: Veronkierto on ongelma ja asiat selvitetään

Veroparatiisikohun keskelle joutunut Nordea lupasi olla asiassa avoin ja käydä vuoropuhelua.

Kuvassa vasemmalta Erik Ekman, Snorre Storset ja Casper von Koskull lehdistötilaisuudessa Tukholmassa. Kuva: Anders Wiklund / EPA

Pankkikonserni Nordea vakuuttaa, että se haluaa selvittää veroparatiiseihin liittyvät ongelmat. Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull ja kaksi muuta yhtiön johtohenkilöä vastasivat toimittajien kysymyksiin torstaina tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

Tilaisuutta seurannut Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Hannele Muilu kertoi, että Nordean johdon pääviesti oli se, että veronkierto on ongelma ja vääryys. Siksi Nordea haluaa selvittää siihen liittyvät epäkohdat. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Nordea välittää tietoja veroparatiiseihin perustetuista pöytälaatikkofirmoista verottajille.

– Otamme tämän erityisen vakavasti, von Koskull sanoi Ruotsin television SVT:n mukaan.

Konsernijohtaja sanoi ottavansa henkilökohtaisesti vastuun viime päivinä paljastuneista Nordean kannalta ikävistä uutisista.

– En tietystikään käy itse läpi kaikkia asiakirjoja, mutta tämä kuuluu minun vastuulleni, von Koskull sanoi.

Nordea joutui myrskyn silmään, kun veroparatiisipalveluja tarjoavasta Mossack Fonsecasta vuodetut asiakirjat paljastivat, että Nordean Luxemburgin-yksikkö on vuosien 2004–2014 aikana perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä.

Nordea kertoi lopettaneensa yhteistyön tietovuotokohun keskelle joutuneen panamalaisyrityksen kanssa.

Nordea on saanut paljon kritiikkiä myös tavallisilta kansalaisilta ja asiakkailta. Tiedotustilaisuudessa ei kuitenkaan kerrottu sitä, miten moni asiakas on siirtänyt tilinsä muualle kohun takia.