Kosinta ja koirankakkariitoja – Facebookin kortteliyhteisöt tuovat mikrouutiset uutisvirtaasi

Yli 200 000 suomalaista on löytänyt elämänmakuisen yhteisön Facebookin niin sanotuista puskaradioryhmistä. Ylivoimaisesti suosituin on Puskaradio Oulu, johon kuuluu joka neljäs oululainen. Joskus keskustelun laineet lyövät korkealla, mutta parhaimmillaan sivusto yhdistää ihmiset toimimaan hyvän asian puolesta.

Kotimaa
Puskaradio Oulun sivusto on Suomen suosituin sadasta Facebookissa toimivasta Puskaradio -yhteisöstä.
Yle

Facebookissa toimii useita suljettuja paikkakuntien keskusteluryhmiä. Niiden suosio on paisunut viime vuosina huikeaa vauhtia. Ylivoimaisesti suosituin on Puskaradio Oulu, jossa on lähes 42 000 jäsentä. Uusia ilmoittautuu joka päivä kymmenittäin, kertoo sivuston perustanut Tiina Mansikka.

Yli 13-vuotiaista oululaisista ryhmään kuuluu joka neljäs. Joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä, ja ikähaitari ulottuu nuorista kahdeksankymppisiin. Keskustelu sivustolla on kirjavaa.

– Siellä kyllä tulee juttua monenlaisista asioista, kadonneista polkupyöristä aina kosintaan asti, kertoo Tiina Mansikka.

– Ja oikein hyvin siinä kävi: myöntävä vastaus tuli oikein sormuksen ja kuvan kera.

Vanhus on löytynyt ja hänelle on yhdessä etsitty kotia.

Tiina Mansikka

Keskustelun tärkein kriteeri on, että aiheen pitää jollakin tavalla liittyä kotikaupungin asioihin. Suurin osa poistettavista kommenteista ei liity Ouluun.

– Siellä on näitä hienoja tekoja, että vanhus on löytynyt ja hänelle on etsitty yhdessä kotia, Tiina Mansikka kuvailee sivuston kohokohtia.

Puskaradio Oulu -ryhmä perustettiin nelisen vuotta sitten. Sen jälkeen kasvu on ollut yhtä haipakkaa.

Rovaniemellä yhteisöön kuuluu runsaat 14 000 jäsentä. Kymmenen tuhannen jäsenen kerhoon kuuluvat myös Vaasa ja Salon seutu. Mikkelissäkin hätyytellään kymppitonnin rajaa.

Sivusto syntyi tiedon tarpeesta

Puskaradion ideana on yleensä toimia paikkakunnan, kaupunginosan tai kyläseudun yhteisenä yhteydenpitokanavana. Puskan sivuilta jäsenet saavat tietoa vaikkapa paikkakunnan tapahtumista, menovinkeistä tai kommenteista.

– Ei ollut oikein mitään paikkaa, mistä saattoi kysellä oululaisia paikkoja tai jos oli tarvetta hankkia jotakin erikoisempaa tai saada tietoa jostakin tapahtumasta. Sivustolla sitten selvästi tavoitti ihmisiä, jotka tiesivät asioista enemmän, kertoo Tiina Mansikka sivuston synnystä.

Ei ollut oikein mitään paikkaa, mistä saattoi kysellä oululaisia paikkoja.

Tiina Mansikka

Nykyään sivustolla on seitsemän ylläpitäjää, jotka huolehtivat siitä, että keskustelu pysyy sääntöjen mukaisissa uomissa. Keskustelussa vilisee monenlaisia mielipiteitä varsinkin silloin, kun kohdalle sattuu jokin ihmisiä askarruttava aihe kuten maahanmuuttajat. Silloin keskustelu voi lyödä korkeillakin laineilla.

– Sinne tulee päivässä satoja postauksia joita pitää koko ajan seurata, koska sinne tulee semmoisia viestejä, jotka eivät liity Oulu-keskusteluun tai ovat sitten asiattomuuksia. Se on kuitenkin valvottu foorumi, sanoo puskaradion ylläpitäjiin juuri äskettäin liittynyt Juha Ahola.

Kiivaimmillaan keskustelu oli Oulun Kärppien voitettua Suomen mestaruuden, jolloin viestejä tuli niin paljon, että sivusto piti käytännön syistä sulkea. Samoin kävi myös Tuirassa sattuneiden surmien aikana. Muutoin ylläpitäjät ovat vielä onnistuneet hoitamaan postausten virtaa.

Kilpailevia puskaradioita

Muutamat puskaradiot ovat saaneet rinnalleen myös kilpailevia ryhmiä. Samalla paikkakunnalla voi toimia esimerkiksi "tavallinen puskaradio" jonka rinnalle on perustettu vielä toinen ryhmä, joka ilmoittaa olevansa vaikkapa "sensuroimaton puskaradio".

Suurilla paikkakunnilla saattaa toimia myös rajatumpia yhteisöjä, jotka keskittyvät vain yhden alueen asioihin.

Esimerkiksi Oulussa toimii Puskaradio Oulun lisäksi myös erilliset Oulun puskaradio, Oulun puskaradio ilman kukkahattuja sekä joukko alueellisia yhteisöjä esimerkiksi Haukiputaalla, Oulunsalossa ja Jäälissä, sekä Koskelan, Toppilan ja lähialueilla.

Tuorein tulokas on Ritaharjun kaupunginosan oma puskaradio.