Yksivuotiasta Riesaa koulutetaan tarkkanenäiseksi valtion virkamieheksi

Poliisien partiokoirat kykenevät suorituksiin, joihin tavallinen poliisi ei pysty. Niinpä Suomen 300 poliisikoiraa ovat täystyöllistettyjä ja uusia koulutetaan jatkuvasti. Jyväskylässä poliisikoira Aatu sinnittelee vielä eläkeikäisenä partiotöissä. Sen töitä jatkamaan on valittu koulutettavaksi reilun vuoden vanha Riesa, lupaava huumekoira.

Kotimaa
Riesa on vasta vuoden ja kaksi kuukautta vanha belgianpaimenkoira.
VIDEO: Poliisikoirat kykenevät suorituksiin, joihin tavallinen poliisi ei pysty. Niinpä Suomen 300 poliisikoiraa ovat täystyöllistettyjä ja uusia koulutetaan jatkuvasti. Koulutettavana oleva reilun vuoden vanha Riesa on lupaava huumekoira.

Partiokoirille kertyy Keski-Suomessa vuosittain liki 500 erilaista virkatehtävää. Maakunnasta löytyy yhdeksän partiokoiraa ja yksi erikoisetsintäkoira. Lisäksi tällä hetkellä koulutuksessa on kolme poliisikoiraksi pyrkivää pentua.

Vanhemmalla poliisikoira Aatulla on ikää jo kymmenen ja puoli vuotta eli eläkeikä on ohitettu puoli vuotta sitten. Ylikonstaapeli Janne Heiskanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että Aatu on partiotöissä viikko kerrallaan niin kauan kuin se haluaa ja fysiikka riittää.

Aatu on pitkän partiokoirauransa aikana ehtinyt tehdä kymmeniä sankaritekoja: ottanut kiinni rosvoja, löytänyt kadonneita ja paljastanut huumekätköjä. Nyt Heiskasella on koulutettavana reilun vuoden ikäinen Riesa. Se on opetellut poliisikoiran töitä vasta reilun kuukauden.

Saksan- ja belgianpaimenkoirat yleisimpiä

Suomessa on noin 300 poliisikoiraa 240 koiranohjaajan hallussa. Yleisimmät poliisikoirarodut ovat saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira malinois. Erikoiskoiriksi koulutetaan myös metsästyskoiria, kutenenglanninspringerspanieleja ja labradorinnoutajia.

Riesa on valtion virkamiehen alku.

Janne Heiskanen

Suomen poliisikoirat ovat moneen kykeneviä. Koirat koulutetaan hallittavuuteen, voimankäyttöön, jäljestämiseen, henkilöetsintään sekä esine- ja rikospaikkaetsintään. Lisäksi koirille opetetaan jokin erikoiskoulutusalue. Näitä ovat huumausaineiden, räjähdysaineiden, palavien nesteiden tai ruumiiden etsintä. Uusin erikoisalue on rahanetsintä. Rahakoirat tunnistavat setelien hajun ja etsivät rahakätköjä rakennuksista ja maastosta.

Aatu ja Riesa ovat molemmat belgianpaimenkoiria. Riesa tuli Jyväskylän poliisilaitokselle puolitoista kuukautta sitten testattavaksi. Kokeiluajan jälkeen Poliisikoiralaitos päätti ostaa Riesan. Poliisiammattikorkeakouluun kuuluva laitos Hämeenlinnassa kouluttaa kaikki Suomen poliisikoiranohjaajat. Se myös hankkii koirat poliisin käyttöön.

– Sitten tehtiin vielä terveystarkastus ja nyt Riesa on valtion virkamiehen alku, kiteyttää Janne Heiskanen Riesan nykytilanteen.

– Me on aloitettu koulutus ja testattuminkälainen koira Riesa on. Vielä ei voi aivan satavarma olla eli ikä näyttää miten rohkea Riesasta tulee. Nenäasiat ja koulutettavuus ovat oikein hyvällä mallilla ja Riesa oppii nopeasti.

Riesasta on tarkoitus kouluttaa huumekoira.
Riesasta on tarkoitus kouluttaa huumekoira.Jaana Polamo / Yle

Riesasta tulossa huumekoira

Partiokoirat ovat poliisille korvaamattomia apureita tarkkojen aistiensa vuoksi. Koirat pystyvät moniin sellaisiin suorituksiin mihin ihminen ei taivu. Riesasta on tarkoitus kouluttaa tarkkavainuinen huumekoira.

Riesa saattaakin päästä käyttämään nenäänsä jo vuoden sisällä. Henkistä kapasiteettia vaativat työt tulevat mukaan myöhemmin.

Arkuuksia ei saa olla.

Janne Heiskanen

Partiokoiralta vaaditaan hyvää psyykettä, kohtuullista vahvuutta ja rutkasti rohkeutta.

– Hyvä hermorakenne, viettivoimaa ja rohkeutta riittävästi. Sen pitää pystyä keskittymään ja osata käyttää nenää kaikissa olosuhteissa. Arkuuksia ei saa olla, summaa Janne Heiskanen ja kertoo, että malinoiseja on jo enemmän poliisivoimissa kuin saksanpaimenkoiria.

– Ominaisuuksiltaan ne ovat hieman erilaisia koulutettavia. Malinoisit ovat terveempi, viettivoimaisempi ja hektisempi rotu. Saksanpaimenkoirat puolestaan ovat tasaisempia suorittajia.

Poliisikoirat asuvat ohjaajiensa kotona perheenjäseninä ja käyvät ohjaajansa kanssa yhdessä töissä. Poliisikoiran ohjaajalta vaaditaan muun muassa vastuuntuntoa ja rauhallisuutta. Koirien maailmassa työskentelyyn tarvitaan myös leikkimielisyyttä.

Koirapartion muodostavat koiranohjaaja, koira ja partiomies. He suorittavat hätäkeskusten antamia, vaihtelevia tehtäviä kuten muutkin poliisipartiot. Lisäksi koiraa käytetään erityistehtävissä, kuten voimankäyttötilanteissa sekä muun muassa huumeiden ja kadonneiden ihmisten etsimisessä.

Ylikostaapeli Janne Heiskasen kouluttama Riesa ei ujostellut toimittaja Titta Puurusta.
Riesan ja ylikonstaapeli  Janne Heiskasen tapasi Titta Puurunen.Jaana Polamo / Yle