Hallitus tiukentamassa perheenyhdistämisen edellytyksiä – tulorajat eivät koskisi suomalaisia

Kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavalla perheenyhdistämisen edellytyksenä olisi jatkossa riittävä toimeentulo, sisäministeriö kertoo. Toimeentuloedellytystä ei uloteta Suomen tai Pohjoismaiden kansalaisiin.

politiikka

Perheenyhdistämisen edellytyksiin esitetään tiukennuksia, kertoo sisäministeriö. Tämä tarkoittaa, että jatkossa kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavalla perheenyhdistämisen edellytyksenä olisi riittävä toimeentulo.

Hallitus ei kuitenkaan esitä, että toimeentuloedellytys ulotettaisiin Suomen tai Pohjoismaiden kansalaisiin, ministeriö toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Asiasta nousi helmikuussa kohu ja kiristysten kerrottiin koskevan myös niitä suomalaisia, jotka haluavat asettua Suomeen Euroopan unionin ulkopuolelta tulevan puolisonsa kanssa.

Tulorajojen ulottamista Suomen kansalaisiin vastustettiin niin hallitus- kuin oppositiopuolueissa. Monet muutkin tahot, muun muassa Poliisihallitus, arvostelivat ankarasti silloista lakiluonnosta perheenyhdistämisen tiukennuksista.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä ulkomaalaislain muuttamisesta tänään torstaina. Toimeentuloedellytyksestä voitaisiin poiketa, jos siihen olisi poikkeuksellisen painava syy tai lapsen etu sitä vaatisi, sisäministeriö kertoo.

Perheenyhdistämishakemusten on ennakoitu kasvavan tänä vuonna. Tämä johtuu viime vuoden suuresta turvapaikanhakijamäärästä.