1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Hallitus muuttaa kaivoslakia helpottaakseen kullanhuuhdontaa

Kullanhuuhdonta-alue kasvaa ja jatkoluvan voimassaoloaika pitenee. Lapiokaivuun voisi aloittaa viranomaispäätöksellä, vaikka luvasta olisi valitettu.

Kuva: YLE / Maiju Saijets

Hallitus muuttaa kaivoslakia helpottaakseen kullanhuuhdontaa. Kullanhuuhdonta-alueen enimmäispinta-ala kasvaa viidestä seitsemään hehtaariin. Seitsemän hehtaarin enimmäispinta-ala oli voimassa vuonna 2011 kumotussa vanhassa kaivoslaissa.

Kullanhuuhdonnan jatkolupa olisi voimassa kymmenen vuotta nykyisen kolmen vuoden sijaan. Hallitus esittää myös, että pienimuotoinen kullanhuuhdonta voidaan aloittaa kaivosviranomaisen päätöksellä vaikka luvasta olisi valitettu.

– Kyse on silloin käytännössä lapiokaivuusta, sanoo kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen Työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hän sanoo, että kullanhuuhdonnan jatkoluvan voimassaoloaikaa haluttiin pidentää kymmeneen vuoteen, joka on myös koneelliseen kaivamiseen tarvittavan ympäristöluvan voimassaoloaika. Aaltosen mukaan viranomaisten valvontatyö helpottuu, kun luvat kulkevat samassa syklissä.

Hallitus antoi lakiesityksen eduskunnalle torstaina. Sen on määrä tulla voimaan heinäkuun alussa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lakimuutosten tavoitteena on turvata kullanhuuhdontakulttuurin säilyminen.