1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kova talous -haastattelussa Salon kohuyrittäjä Steve Chao: Kännykkävalmistus alkaa taas, mutta riittävätkö kiinalaisyrityksen rahat?

Kiinalais-amerikkalainen yrittäjä käynnistää toukokuussa älypuhelintuotannon Salossa, entisissä Nokian tuotantotiloissa. TRI:n toimitusjohtaja Steve Chao arvioi Ylen Kova talous -haastattelussa, että tänä vuonna Salossa tehdään 60 000 hintavaa älypuhelinta.

Turing Robotic Industriesin toimitusjohtaja Steve Chao .
Haastattelu on tekstitetty suomeksi.

Nokian matkapuhelintuotannon tuskallisesti menettänyt Salo lähtee uudestaan älypuhelinmarkkinoille. Tällä kertaa sinne suunnataan kiinalais-amerikkalaisen yrittäjän johdolla. Turing Robotic Industriesin (TRI) toimitusjohtaja Steve Chao kertoo, että Salossa rakennetaan parhaillaan tuotantolinjoja.

Alun perin tuotannon luvattiin alkavan viimeistään maaliskuussa. Nyt aloitus on lykätty toukokuuhun.

– Tämä on lopullinen aikataulu, Chao vakuuttaa.

Chaon johtama TRI alkoi ennakkomarkkinoida ensimmäistä puhelinmalliaan vuosi sitten. Nyt sen tuotannon on määrä alkaa Salossa. Turing Phonen valteiksi kehutaan perusteellista tietoturvaa, mutta Chao kuvailee tavoiteltavaa asiakasta tyyli- ja laatutietoiseksi henkilöksi, joka haluaa erottautua massasta.

Olen tyytyväinen, että en ole insinööri. Se antaa mahdollisuuden ajatella valtavan paljon luovemmin.

Steve Chao, toimitusjohtaja Turing Robotic Industries

Kova talous -haastattelussa Chao esittelee TRI:n Kiinan tehtaalla valmistettujen puhelinmallien jo toimivia prototyyppejä. Suomalaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmään tukeutuvat puhelimet ovat painavia perusälypuhelimeen verrattuna. Tuntumassa on haluttu välttää tietoisesti muovinen vaikutelma.

Puhelimen hinnaksi tulee verottomana noin 600 dollaria. Omassa luokassaan TRI tavoittelee yhden prosentin markkinaosuutta puolentoista vuoden kuluessa. Markkinoinnissa se tähtää etenkin Kiinaan ja Intiaan.

Markkinoille ilman massatuotannon etuja

Yleensä kännykkäteollisuudessa ja muissakin kuluttajatuotteissa suurilla tuotantomäärillä pyritään painamaan yksikkökustannukset minimiin, mutta Turing Phone lähestyy asiaa toisin.

– Alalla pysyminen vaatii asiakkaan ymmärtämistä ja innovaatioita. Tietoturva kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän ja juuri se on meidän huomiomme keskipisteessä. Meillä on siis silmää tulevaisuudelle.

Chao oli liikkeellä tietoturvapuhelimella jo muutama vuosi sitten, mutta heikolla menestyksellä. Quasar-puhelimen taakse saatiin koottua vain murto-osa tarvittavasta rahoituksesta. Hän myöntää empimättä, että tapaus jätti kolhun maineeseen.

– Mutta ei se mitään. Startup-yrityksen epäonnistuminen on perusta onnistumiselle.

Chao ei tunnu pelkäävän haasteita. Insinöörikoulutusta ei ole, sen sijaan hän kertoo olevansa "yksi monista arkkitehtuurin pudokasopiskelijoista".

– Olen tyytyväinen, että en ole insinööri. Se antaa mahdollisuuden ajatella nopeammin ja valtavan paljon luovemmin.

Yhdysvalloissa opiskelunsa jälkeen hän kertoo olleensa muun muassa Taiwanin Yahoon neuvonantaja, perehtyneensä ns. lisätyn todellisuuden teknologiaan, paikannukseen, salausteknologiaan...

Rahat riittävät ensi vuoteen

Ennakkovarauksia suunnitteilla olevalle Turing Phonelle saatiin viime elokuussa 12 000 kappaletta. Pian sen jälkeen kuitenkin Iphone julkisti uuden mallinsa ja moni Turingin varannut ei malttanut jäädä odottamaan.

– Menetimme noin 30 prosenttia varauksista, mutta toisaalta 70 prosenttia on edelleen olemassa, Chao punnitsee optimistiseen tapaansa.

Tällä haavaa puhelimella on vajaa kaksi tuhatta ennakkotilausta. Se on hyvä testi tuotteelle, mutta ei ratkaise rahoitusta.

Chaon mukaan yhtiöllä rahat riittävät ensi vuoden puoleen väliin, jos puhelimia valmistetaan yhdellä tuotantolinjalla 30 000 kappaleen vuosivauhdilla. Omistajilta tullut käyttöpääoma riittää tuotannon käynnistämiseen, mutta tuotannon pyörittämiseen tarvitaan lisärahoitusta. Sitä Chao uskoo löytyvän muun muassa pääomasijoittajilta Kiinasta, kunhan tuotanto on saatu käyntiin.

Neuvotteluja käydään myös suomalaisten rahoituslähteiden kanssa. TRI toivoo myös suomalaista julkista rahoitusta etenkin tutkimustyön tueksi.

– Se olisi hyvä lisä, mutta ei meille elinehto.

TRI:n palveluksessa on tällä hetkellä neljätoista työntekijää. Suomalainen toimitusjohtaja on määrä nimittää vappupäivänä. Chao arvioi, että vuoden lopussa työntekijöitä saattaa olla noin sata.

Hän kuitenkin toppuuttelee, että vaikka tuotanto voisi olla yli 300 000 puhelinta vuodessa, se on teoreettinen enimmäismäärä. Tosin hänen mukaansa siihenkin voidaan päästä jos erinomaiseksi mainittu jakeluketju Aasiassa pistää parastaan. Realistisempi arvio tuotannosta on 60 000 - 70 000 laitetta vuodessa.

_Kova talous on Yle Talouden verkkoon tekemä haastatteluohjelma. Vieraina on ajankohtaisia talouden vaikutta_jia.