Hyppää sisältöön

Kun rakkaudenosoitus vanhempien nähden ei ole mahdollista

Romaneiden kulttuuri muuttuu vauhdilla. Nuoret kyseenalaistavat vanhat perinteet ja arvot. Yksinäisyys on tullut myös romanivanhusten elämään. Toisaalta häveliäisyyssäännöt elävät kulttuurissa edelleen voimakkaasti.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Palvelutalon toisen kerroksen nurkka-asunnon ovi on auki. Kiteeläinen Lilja Hagert odottaa vieraita. Hagert on Kiteen romaneiden vanhin, 74-vuotias.

On epätavallista tavata palvelutalossa, sillä perinteisesti romanit ovat hoitaneet vanhukset kotona. Kun elintaso on noussut ja elinikä pidentynyt, romanit ovat uuden asian edessä.

Aikaisemmin vanhusten yksinäisyyttä ei oikeastaan ole ollut yhteisöllisessä kulttuurissa. Nyt ilmiö koskettaa kantaväestön lisäksi romaneja.

Lilja Hagertin asunnossa on pieni keittiö ja olohuone. Häntä harmittaa, että sänky on olohuoneen alkovissa. Yksinäinen Hagert ei ole, vieraita käy ahkerasti, kuten nytkin.

Henry Blomerus kävelee Hargetin asuntoon tummassa puvussa. Jasmin Palmi on Blomeruksen puoliso. Molemmat ovat 23-vuotiaita.

Blomerus ja Palmi noudattavat ja jopa vaalivat romaniperinteitä. Pukeutuminen kansallisasuun ei ole kuitenkaan heidän mielestä ole pakollista. Käyttäytyminen ja toisten arvostaminen ovat.

– Mustalaisuus lähtee sydämestä, Palmi sanoo vakavana.

Osa romaninuorista päättää elää kokonaan kulttuurin ulkopuolella, osa nuorista venyttää rajoja.

– Vanhuksia ei arvosteta samalla tavalla kuin ennen. Nuoret eivät halua viettää aikaa vanhusten kanssa, Blomerus harmittelee.

Työpaikat kaihtavat

Blomeruksella ja Palmilla on molemmilla ammattitutkinto. Palmi haluaisi lähteä opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Se tarkoittaisi muuttoa pois Kiteeltä.

Ammattikoulun läpikäyminen ei ole romaneille itsestäänselvyys. Opetushallituksen selvityksen mukaan työnantajat nimittäin kaihtavat ammattiin opiskelevia romaninuoria ja heidän on vaikea saada harjoittelupaikkoja etnisen taustan vuoksi.

Lilja Hagert on Kiteen vanhin Kiteen romaneista. Kuva: Anu Rummukainen / Yle

– Myös Kiteellä on vaikeuksia saada harjoittelupaikkaa, Blomerus kertoo.

Syrjimisen vuoksi koulutus voi pitkittyä tai nuori voi lopettaa koulun kokonaan. Monet romaninuoret hakeutuvat ammatilliseen koulutukseen. Lukio tuntuu vieraalta ja vaativuutta jopa pelätään.

Palmi sanoo, että moni nuori on tietämätön, mitä tekisi ammattikoulun jälkeen. Hänen mielestään vanhempien pitäisi enemmän kannustaa nuoria lukioon tai korkeakouluun.

Hagert nyökyttelee nuoren romaninaisen mielipiteille.

Rakastuminen on noloa

Romaneilla on tapoja ja perinteitä, joista monet nuoretkin pitävät kiinni. Perehtymällä kulttuuriin selviää, että häveliäisyys- ja puhtaussäännöt ovat sellaisia.

Nuoret eivät voi puhua rakastumisesta vanhemmille romaneille. Hellyyden osoituksia pari ei tee myöskään julkisesti. Esimerkiksi kadulla nuoret eivät koskaan kävele käsikkäin tai suutele torilla, sillä joku vanhempi romani saattaisi nähdä sen.

Raskaudesta tai lapsen syntymästä ei kerrota vanhemmille itse. Sen kertoo joku toinen.

Myös häät luokitellaan häveliäiksi. Juhliin nuoripari kutsuu sisaruksensa ja ystävänsä. Vanhemmat eivät osallistu juhliin.

Näistä asioista puhuminen on hankalaa, sillä toimittajankaan ei ole kohteliasta kysyä eikä nuorten sallita puhua aiheesta vanhemmilleen.

Vihapuhetta ja pelkoa

Kiteen seudulla romaneiden on rauhallista asua ja elää. Vihapuhetta ja nimittelyä on vain vähän. Toisin on muualla Suomessa.

Kiteen seudun romaniyhdistyksen puheenjohtaja Henry Blomerus kertoo, että myös Kiteellä romaneilla on ongelmia päästä työharjoitteluun etnisen taustan vuoksi. Kuva: Anu Rummukainen / Yle

– Ilmapiiri on kiristynyt selvästi viime vuosien ajan. Jopa aggressiivisuutta kohdistuu romaneihin aikaisempaa enemmän. Se vaikuttaa siihen, että rajoitetaan omaa tai lasten liikkumista ulkona, Romaniasian neuvottelukunnan pääsihteeri Sarita Friman-Korpela toteaa.

Henry Blomerus kertoo, että usein nimittely tapahtuu koulussa tai kapakassa. Kiteellä kiristynyt ilmapiiri ei rajoita romanien elämää.

Blomerus ja Palmi seisovat tunnin ajan Hagertin luona. Molemmat ovat eri puolilla huonetta. He eivät istu vanhuksen sängylle lepuuttaakseen jalkojaan. Nuoripari teitittelee vanhempiaan. Molemmista nuorista näkee, että he arvostavat kulttuuriaan ja vanhempia ihmisiä.

He myös piilottavat taitavasti rakkauden toisiaan kohtaan.