Yhdysvaltojen presidenttikisa koukuttaa suomalaisia: "Suurta viihdearvoa"

Yhdysvaltojen presidenttikisasta on tullut politiikan tutkija Kimmo Ahosen mukaan melkoinen mediasirkus. Suomalaiset seuraavat esivaaleja pitkälti viihteen vuoksi. Monia kiinnostaa silti sekin, ulottuvatko tulevan presidentin suunnitelmat valtameren tälle puolelle.

politiikan tutkimus
Trump presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyssä Houstonissa, Texasissa, helmikuussa 2016.
Trump presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyssä Houstonissa, Texasissa, helmikuussa 2016.Larry W. Smith / EPA

Poliittinen tutkija Kimmo Ahonen pitää Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa käytäviä esivaaleja hyvin poikkeuksellisina. Hän uskoo, että siitä syystä suomalaisetkin ovat niistä niin kiinnostuneita.

– Niistä on tullut globaali poliittinen mediasirkus ja viihdearvo on suuri. Se varmasti selittää kiinnostusta ainakin joltakin osin.

Toisaalta osa suomalaisista haluaa tietää, minkälaisia ajatuksia mahdollisesti valittavalla presidentillä on kansainvälisestä politiikasta.

– Yhdysvaltojen presidentillä on laajat valtaoikeudet ja hänen poliittisilla linjauksillaan on vaikutusta muun maailmanpolitiikkaan. Esimerkiksi Donald Trumpin lausunnot Naton tulevaisuudesta ovat eurooppalaisittain kiinnostavia.

Loanheitosta ei tykätä

Loanheitto on perinteisesti värittänyt Yhdysvaltojen presidentinvaaleja, eikä siltä ole vältytty tälläkään kertaa. Vaikka suomalaiset ottavatkin monessa asiassa esimerkkiä valtameren takaa, ei Kimmo Ahonen usko loanheiton siirtyvän tänne – ainakaan vielä.

Suomalaisessa perinteessä loanheitto kääntyy aika helposti heittäjää vastaan.

Kimmo Ahonen, poliittinen tutkija

– Ovathan sosiaalinen media ja valhemedia jo nyt täynnä loanheittoa. Ei se paljon vaadi, että sama siirtyy valtakunnan politiikkaan. Mutta suomalaisessa perinteessä loanheitto kääntyy aika helposti heittäjää vastaan, eikä siitä tykätä.

Porin yliopistokeskuksessa poliittisena tutkijana työskentelevä Ahonen kokee, että Suomessa vuoden 2018 presidenttipeli on lähtenyt hyvin vaisusti liikkeelle. Hän arvelee sen johtuvan vaalien ennakoitavuudesta. Yhdysvalloissa tilanne on toinen. Peliin saattaa liittyä vielä musta hevonen.