1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diabetes

Diabeteksen ehkäisy voisi kasvattaa Suomen taloutta miljardeilla euroilla

Suomen talous voisi kasvaa jopa kahdella miljardilla eurolla, jos diabeteksen ennaltaehkäisyyn tartuttaisiin rivakasti, näyttää Vaasan yliopiston ja VTT:n yhteinen tutkimus.

diabetes
Lihava ihminen.
Marjut Suomi / Yle

Diabeteksen ehkäisy voisi kasvattaa Suomen taloutta miljardeilla euroilla, näyttää Vaasan yliopiston ja VTT:n yhteinen tutkimus. Jos työikäisen väestön diabetestä ennaltaehkäistäisiin, Suomen bruttokansantuote voisi lisääntyä jopa kahdella miljardilla eurolla.

Laskelmat perustuvat muun muassa diabetekseen liittyvien sairauspoissaolojen vähentymisellä. Tutkimuksessa käytettiin Terveystalon aineistoa ja laajennettiin se koskemaan koko suomalaisväestöä.

Diabetes on yksi nopeimmin yleistyneistä kansansairauksistamme. Tutkimus perustuu siihen, että 58 prosenttia sairastumisriskissä olevista säästyisi taudilta. Tällöin bruttokansantuotevaikutus on yli prosentin, kun aineistona on koko väestö. Työllisyyteen vaikutus oli 31 000 henkilötyövuotta.

Kun aineistona käytettiin Teveystalon aineistoa, vaikutus oli 0,16 prosentin BKT:n nousu.

Tutkija Kaarina Reini Vaasan yliopistosta selittää bruttokansantuotteen nousua sillä, että työmarkkinoilla on yksinkertaisesti enemmän työvoimaa käytettävissä, kun diabetestä sairastavien määrä vähentyy.

Tutkimuksessa käytettiin erilaisia skenaarioita. Todennäköisin on Reinin mukaan se, että joka viides diabetesriskissä oleva säästyisi taudilta ennaltaehkäisyn ansiosta.

– Luku on saatu pitkän ajan seurannassa. Elämäntapamuutoksiin pohjautuvalla interventiolla on mahdollista ehkäistä joka viidennen sairastuminen, Reini arvioi.

Lue seuraavaksi