Uusi huippuravintola on harvinaisuus: Valaisimet, aterimet, huonekalut ja sisustus samasta kynästä

On harvinaista, että muotoilija saa luoda täydellisen kokonaisuuden ravintolaan. Kaiken kaikkiaan helsinkiläiseen Finnjävel-ravintolaan suunniteltiin 146 tuotetta vain puolessa vuodessa.

Suunnittelijoina kaikissa astioissa, huonekaluissa, valaisimissa, aterimissa, laseissa sekä interiöörissä on Ateljé Sotamaa (Kivi ja Tuuli Sotamaa). Kuva: Finnjävel

Tänään torstaina Etelärannassa ovensa aukaiseva Finnjävel-ravintola on kuin taideteos, jonka jokainen yksityiskohta on tarkkaan pohdittu. Ainoastaan ravintolarakennus on vanha. Suojellun kiinteistön vanhimmat osat ovat 1830-luvulta.

Finnjävel-ravintola. Kuva: Finnjävel

– Olemme suunnitelleet veljeni kanssa ravintolaan kaiken mahdollisen, kuten huonekalut, aterimet, lautaset ja lasisarjat monista eri materiaaleista. Yhteensä suunnittelimme 146 tuotetta kuudessa kuukaudessa, kertoo suunnittelija Tuuli Sotamaa Ateljé Sotamaasta.

– Oli todella hieno kokemus. Kaikki on kokeiltu ja varmistettu, että esimerkiksi aterimilla voi syödä.

Tuuli Sotamaan mukaan kyseessä on jopa maailman mittakaavassa ainutlaatuinen hanke. Referenssinä suunnittelutyössä käytettiin Alvar Aallon konseptiajattelua.

Käytännön työn tekijöinä designista vastaavat sisarukset käyttivät suomalaisia huippuosaajia.

– Savoy on lähes samanlainen, mutta viime vuosina ei ole varmaan missään päin maailmaa tehty tällaista.

Vapaat kädet

Sotamaa kiittelee ravintolan omistajia, jotka antoivat rohkeasti vapaat kädet suunnitteluun.

– Ja kaikki sujui hyvin, ilman erityisiä vastoinkäymisiä. Yksi syy oli varmaan, että aikaa oli vähän. Ei jääty liikoja pähkäilemään.

Useat sisustusratkaisut vaativat tosin paljon luovaa ajattelua, sillä arvorakennuksen seiniin ei saa kiinnittää mitään.

Käsityön lisäksi sisustuksessa on hyödynnetty myös 3D-tulostusta. 3D-tekniikalla toteutetut valaisimet muodostavat valoveistoksia ravintolan seinille.

Finnjävel on suomalaiseen perinneruokaan keskittynyt fine dining -ravintola.