EU-maat huolissaan Thaimaan "uudelleenkoulutusleireistä"

EU-maiden suurlähettiläät ovat kertoneet Thaimaan hallitukselle huolensa sananvapauden rajoituksista. Thaimaassa hallitusta ja etenkin kuningashuonetta arvostelevia ihmisiä on lähetetty jopa erityisille asennekasvatusleireille.

Ulkomaat
STR / EPA
Thaimaan poliittisen kamppailun uhriksi on joutunut myös punainen vatiKuvassa on punaisia vateja rivissä

EU-maiden suurlähettiläät tapasivat Thaimaan ulkoministeriön edustajia Bangkokissa torstaina. Tapaamiseen osallistui myös Suomen Bangkokin suurlähettiläs Kirsti Westphalen.

– Thaimaan uudesta perustuslaista äänestetään elokuussa. Suurlähettiläät ilmaisivat huolensa sen johdosta, että erilaisten mielipiteiden esittäminen on nyt kiellettyä.

Luonnos uudeksi perustuslaiksi esiteltiin tammikuussa. Arvostelijoiden mukaan perustuslaki ei todennäköisesti edistä sovintoa Thaimaata jakavien poliittisten leirien välillä. Hallitus kuuluu kuningasmielisten keltapaitojen leiriin, vastustajat taas laajaa kannatusta omaavien punapaitojen leiriin.

Thaimaan sotilashallitus on monin tavoin kiristänyt otettaan arvostelijoistaan. Ahkerassa käytössä on ollut muun muassa maailman tiukimmaksi kuvattu majesteettirikoslaki. Lain nojalla Thaimaan kuningashuoneen arvostelija voidaan tuomita jopa 15 vuodeksi vankeuteen.

Majesteettirikoslakia on käytetty muun muassa punapaitoja vastaan. Hallituksen arvostelijoita on lähetetty erityisille leireille, joissa heitä on pidetty eristyksissä. Sotilaat ovat luennoineet leireillä oleville poliittisesti oikeasta asenteesta.

– Erittäin huolestuttavaa on Thaimaan hallituksen ilmoitus jatkaa asennekoulutuksen käyttöä yhä pidempinä ajanjaksoina, sanotaan Suomen ulkoministeriön lausunnossa (siirryt toiseen palveluun).

Sotilaille on annettu uusia valtuuksia

EU-suurlähettiläät ovat huolissaan myös Thaimaan sotilashallituksen päätöksestä lisätä sotilaiden valtuuksia.

– Sotilaille on annettu oikeus pidättää ja pitää ihmisiä pidätettynä heikosti määriteltyjen rikosnimikkeiden perusteella, sanotaan EU-suurlähettiläiden lausunnossa.

Suurlähettiläiden mukaan tällaiset oikeudet kuuluvat oikeuslaitokselle ja poliisille.

Suomen suurlähettiläs Kirsti Westphalen arvostelee myös Thaimaan hallituksen päätöstä estää toimittaja Pravit Rojanaphukin matka ensi kuussa Helsingissä järjestettävään Suomen ulkoministeriön järjestämään sananvapauskonferenssiin. Päätöstä ovat arvostelleet kovin sanoin myös Suomen Journalistiliitto, Suomen PEN sekä Viestintä- ja kehityssäätiö Vikes.

10 000 punaista ämpäriä on takavarikoitu

Thaimaan hallituksen kampanja poliittisia vastustajia vastaan on saanut myös koomisia piirteitä. Hallitus on takavarikoinut kymmenen tuhatta punaista ämpäriä ennen ensi viikolla alkavaa thaimaalaisen uuden vuoden, songkranin, juhlinnan alkamista.

Takavarikoiduista ämpäreistä löytyy punaisten johtohahmon, maanpaossa olevan pääministerin Thaksin Shinawatran viesti. Thaksin syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa vuonna 2006. Hänen sisarensa, Yingluck, syrjäytettiin pääministerin tehtävästä viime vuonna.

Ämpärit taas liittyvät tulevaan uuden vuoden juhlaan niin, että perinteisesti songkrania juhlistetaan heittämättä vettä ihmisten päälle alkavan kevään ja puhdistautumisen merkiksi. Vuonna 2010 songkran äityi osin väkivaltaiseksi ja useita ihmisiä kuoli.

Majesteettirikoslain kouriin joutui tällä viikolla myös Thaimaan suosituin pikaviestijärjestelmä, Line. Japanilaisyhtiön emoji-valikoimasta poistettiin joukko kuningashuoneen jäseniin satiirisesti esittäviä emoji-kuvasymboleja. Poliisi tutkii nyt kuka teki sensuroidut emojit.

Thaimaahan luvattuja parlamenttivaaleja on lykätty ensi vuoteen perustuslakia koskevan kansanäänestyksen takia.

Lähteet: AFP, Reuters, Ulkoasianministeriö