1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

“Miinakentällä makaavat vihollisten ruumiit pitäisi hakea pois”

Asemasota Ukrainan armeijan ja Venäjä-mielisten kapinallisten välillä on äitynyt jokaöisiksi yhteenotoiksi Donetskin kaupungin ulkopuolella Itä-Ukrainassa. Viime viikot Avdijivka on ollut kapinallistaistelijoiden ykköskohde. Yhteenotot näkyvät myös parinsadan kilometrin päässä rintamalta olevassa Dnipropetrovskin keskussairaalassa.

Ukrainan armeijan sotilaat tarkkailevat vihollista poteroistaan päivin ja öin. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Juoksemme kapeaa juoksuhautaa pitkin poteroon. Iso kuoppa on päällystetty tukeilla ja hiekkasäkeillä. Seinässä on ampuma-aukko, jonka läpi vihollista tiiraillaan kiikarein.

– Vihollinen on tuon sillan alla. Tarkka-ampujat toimivat päivin öin, joten pää kannattaa pitää alhaalla, kuiskaa Artom, Ukrainan armeijan sotamies.

Potero on vähän tavanomaista suurempi.

Täällä on hajoamispisteessä oleva nojatuoli ja hylly, jossa säilytetään konekiväärin patruunoita.

Poteroon on pyritty tuomaan hieman viihtyisyyttä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Olemme Donetskin Avdijivkassa. Taistelut ovat kilometrin päässä. Niissä käytetään konekiväärejä ja kranaatinheittimiä.

Paikka herää kunnolla eloon vasta, kun yö pimenee. Silloin räiskintä kiihtyy ja vihollisten sissit pyrkivät ryömimään linjojen taakse.

– Viime yönä separatistien ryhmä yritti tästä läpi. Jouduimme tulitaisteluun ja heidän miehiään kaatui.

Kuinka monta miestä kaatui, kysyn.

– Tuolla miinakentällä on ainakin kaksi ruumista. Pähkäilemme, miten saisimme haettua heidät pois.

Ukrainan armeijan sotilas Artom taistelukavereineen miettii, miten hakea pois vihollistaistelijoiden ruumiit poteron läheisyydestä Avdijivkassa Itä-Ukrainassa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

En näe ruumiita, jotka lojuvat pienessä rotkossa noin sadan metrin päässä. Alueelle ei sovi mennä. Se on tarkasti miinoitettu ja ansoitettu sekä lisäksi se on avoin vihollisen tarkka-ampujille.

Ei-kenenkään-maa vihollislinjojen välissä on muodostunut asemasodassa aktiiviseksi sotatantereeksi. Monissa paikoissa rintamalinja on ollut muuttumaton yli puolitoista vuotta, Minskin ensimmäisestä aseleposopimuksesta lähtien.

– He pyrkivät löytämään heikkoja kohtia puolustuksestamme ja ansoittamaan alueitamme, sotamies Artom selittää.

Itä-Ukrainan rintama on täynnä juoksuhautoja ja poteroita. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Kesällä 2014, sodan ollessa pahimmillaan, raskaat raketinheittimet kuten Gradit olivat laajasti käytössä. Niiden kantama oli jopa 20 kilometriä. Osuessaan taloihin ja kaduille sirpaleet tekivät pahaa jälkeä, ja siviilejä kuoli asutusalueilla.

Alkuvuodesta 2015 Minskin toinen aseleposopimus kielsi raskaiden aseiden käytön. Siviilejä kuolee huomattavasti vähemmän.

Kielto on toiminut niin ja näin. Pääsääntöisesti sotaa käydään kuitenkin nyt kevyemmillä aseilla, konekiväärein ja kranaatinheittimin, ei-kenenkään-maan ympäristössä.

Poikkeuksia on toki päivittäin.

– Tuo on 120 mm kranaatin tekemä kuoppa, osoittaa toinen sotamies Vladimir vajaan metrin syvyistä monttua.

Vladimir näyttää useamman tuoreen kuopan. Kapinalliset ilmeisesti ampuvat raskaita kranaatteja päivittäin.

– Minskin sopimus nimenomaan kieltää ne. Meillä ei ole käytössä tällaista kalustoa. Odotamme poliitikkojen päätöksiä, tuommeko mekin niitä taas rintamalle.

Poteroissa on myös lähitaistelussa käytettäviä aseita. Öisin viholliset pyrkivät hyökkämään poteroihin. Avdijivka. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Iltapäivää kohden sodan äänet lisääntyvät ja tulevat lähemmäs. Avdijivkan rintamalla taistelut ovat kiihtyneet huomattavasti viime viikkoina.

– Oikeastaan taistelemme tuosta maantiestä. Se vie Horlivkasta Donetskiin.

Sotamies Anatolij osoittaa siltaa, jonka luona separatisteilla on hänen mukaansa tankki. Maantien lähellä on pieni teollisuusalue, taisteluiden keskipiste, jossa maantien herruudesta päätetään.

Kysyn miksi viholliset lähettävät pieniä partioita rintaman yli yön pimeydessä.

– He pyrkivät löytämään heikkoja kohtia puolustuksestamme. He myös virittävät ansoja ja asettavat miinoja, selittää Anatolij.

Itä-Ukrainan rintama on täynnä juoksuhautoja ja poteroita. Kuva: Antti Kuronen / Yle

**Monet sotilaat puhuvat käynnissä olevasta kierrosta. **Vuoden tai hieman pidempään palvelleet sotilaat ovat kotiutumassa. Siinä myllerryksessä vihollinen etsii heikkoja kohtia.

– Tietysti he myös yrittävät löytää asemamme, jotta voivat johtaa tulta tehokkaammin. Tähän mennessä meillä ei ole ollut ongelmia pitää asemiamme, kuittaa Anatolij.

Roman haavoittui vakavasti Avdijivkan rintamalla, saman poteron läheisyydessä, jossa Yle vieraili päivää aiemmin. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Pari päivää myöhemmin tapaan Dnipropetrovskin keskussairaalassa, parinsadan kilometrin päässä rintamalta Romanin. Roman haavoittui Avdijivkassa ja toisin kuin monet sairaalan potilaista, hän pystyy puhumaan.

Avdijivkassa tiemme ovat menneet ristiin. Roman oli tullut Avdijivkaan vuorokautta myöhemmin. Häntä ammuttiin saman poteron vieressä, jossa itse kävin päivää aiemmin. Separatistien partio tunkeutui lähelle poteroa.

– Olin siellä erikoistehtävissä, kun he ampuivat minua pimeässä. Luoti repäisi auki suuren verisuonen. Sidoin itse haavani ja pääsimme irtautumaan vasta tunnin jälkeen tulitaistelun jälkeen. Apujoukot tulivat paikalle ja hoitivat homman, sanoo Roman.

Ylilääkäri Sergei Rujenko sanoo taisteluiden kiihtyneen. Teho-osastolle tuodaan noin seitsemän sotilasta vuorokaudessa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Kierrän keskussairaalaan ylilääkärin kanssa katsomassa, kuinka monta vakavasti haavoittunutta teho-osastolle on tuotu. Ylilääkäri Sergei Rujenkon silmin taistelut ovat viime viikkoina kiihtyneet ja sairaalaan tuotujen sotilaiden vammat olleet hyvin vakavia.

– Viime vuorokauden aikana tänne tuotiin helikoptereilla seitsemän sotilasta. Seitsemän on nyt aika tyypillinen määrä, ylilääkäri Rujenko sanoo.

Tänään tuoduista sotilaista kaksi on koomassa. Heistä toisen päästä leikattiin juuri luoti.

Se, herääkö hän enää, on hyvin epävarmaa.