1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Näin häädät kotiin tunkeutuvat kiusalliset muurahaiset

Pientalojen jokakeväinen riesa ovat talvihorroksestaan heräävät ja sisätiloihin lämpöä sekä ruokaa etsimään marssivat muurahaiset.

luonto
Karkoitetta sirotetaan muurahaisten sisääntulopaikalle.
Karkoitetta sirotetaan muurahaisten sisääntulopaikalle.Kalevi Rytkölä / Yle

Kohti aukinaista sokeriastiaa vaeltavat muurahaiset ovat taas täällä. Kyseessä on todennäköisesti pienehkö, vain puolisen senttiä pitkä musta sokerimuurahainen eli mauriainen. Se on Suomen yleisin muurahaislaji. Niiden pesä voi olla esimerkiksi talon seinustalla tai perustuksissa.

Tässä neuvoja, joilla voit päästä eroon näistä vähemmän tervetulleista vieraista.

1. Selvitä muurahaisten kulkureitit. Näin löydät paikat, joista ne pääsevät sisään. Niitä löytyy esimerkiksi lattian raoista, seinien vieristä, nurkista, halkeamista, hormeista sekä lattialistojen ja kynnysten alta.

2. Käsittele sisääntulopaikat muurahaiskarkotteilla. Niitä saa muun muassa sumutteina, ja sirotteina. Nämä karkotteet auttavat sisään jo päässeisiin muurahaisiin. Mutta vain tilapäisesti. Vaikutus voi kestää muutamista tunneista muutamiin päiviin tai viikkoihin.

*3. Ripottele muurahaisten kulkureiteille myrkkyrakeita tai aseta syöttirasioita. *Tämä on monien mielestä tehokkain keino. Työmuurahaiset kantavat näitä ravinnoksi kuvittelemiaan myrkkyrakeita pesän kuningattarelle. Näin koko pesä saadaan yleensä hävitettyä.

4. Kokeile myrkyttömiä häätökeinoja, jos talossa on pieniä lapsia tai lemmikkejä. Ainakin kanelia, suolaa ja punaseetriöljyä ovat monet kokeilleet, mutta vaihtelevalla menestyksellä. Hyvä keino on myös säilyttää makeat ruoat tiiviisti pakattuina kaapeissa. Sokeriastiassa kannattaa pitää kansi päällä. Ruokapöydälle ei myöskään kannata unohtaa esimerkiksi puoliksi syötyä appelsiinia.

5. Jos mikään ei auta, niin hyvä uutinen on, että sokerimuurahaiset yleensä katoavat sisältä kesällä. Kun kevät ehtii pidemmälle, lämpöä ja ravintoa alkaa löytyä ulkoakin ja muurahaiset siirtyvät pihalle.

Paras torjuntakeino seuraavaa kevättä ajatellen on hävittää kesän aikana muurahaisten pesät seinien vierustoilta. Valitettavasti seuraavana keväänä päättäväiset sokerimuurahaiset saattavat jälleen vaeltaa kohti sisätiloja. Seinän viereen on ilmestynyt uusi pesä.

Lue seuraavaksi