Vasemmistoliiton hallituksen ex-jäsen: Puolueen johdossa eripuraa – Arhinmäki ja puoluesihteeri Varajärvi kiistävät

Ylen haastattelemien vasemmistoliittolaisten mukaan puolueessa yritettiin muuttaa puoluesihteerin valintatapaa johtohenkilöiden riitelyn vuoksi. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kannatti muutosta, mutta esitys hävisi hallituksessa. Lopullisen päätöksen tekee puoluekokous.

politiikka
Paavo Arhinmäki.
Paavo Arhinmäki eduskunnan kyselytunnilla 3. maaliskuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Ylen haastattelemien vasemmistoliittolaisten mukaan puolue on sekavassa tilassa, eikä muutosta ole odotettavissa ennen uuden puoluejohdon valitsemista kesäkuun puoluekokouksessa.

– Viime kuukaudet ovat menneet ajopuun lailla, kun operatiivista johtoa ei ole ollut. Puoluesihteeri ja puheenjohtaja ovat riidoissa keskenään, tiivistää vasemmistoliiton puoluehallituksesta vetäytynyt professori Heikki Patomäki.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Marko Varajärvi jäi vuodenvaihteessa vapaille, ja tällä hetkellä hän on isyysvapaalla. Muutaman vasemmistoliittolaisen mukaan vapaat liittyvät kriisiytyneeseen tilanteeseen, mutta Patomäki kiistää suoran yhteyden.

– Vapaat ovat ihan laillisin perustein myönnetty, vaikka toki eripura on voinut vaikuttaa niiden hakemiseen, Patomäki sanoo.

Varajärvi ja puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanovat itse Ylelle, että heillä on toimivat työvälit.

Arhinmäen kannattama esitys hävisi puoluehallituksessa

Vasemmistoliiton puoluehallituksessa käsiteltiin maaliskuussa muutamien puolueosastojen aloitetta, jossa puoluesihteerin valinta esitettiin siirrettäväksi puoluekokouksesta puoluehallitukselle tai -valtuustolle. Arhinmäki kannatti esitystä, joka kuitenkin hävisi äänestyksessä selvästi.

Vasemmistoliitto valitsee uuden puoluesihteerin Varajärven tilalle puoluekokouksessaan kesäkuussa. Myös aloite puoluesihteerin valinnasta menee puoluekokouksen ratkaisvaksi, mutta ilman hallituksen puoltavaa päätöstä.

Puoluesihteerikisaan on ilmoittaunut viisi henkilöä. Varajärven paikkaa kesäkuussa hakevat Joonas Leppänen, Risto Kalliorinne, Niko Peltokangas, Irma Taavela ja Sinikka Torkkola.

Vasemmistoliitto uusii koko johtonsa kesäkuun puoluekokouksessa. Arhinmäki ilmoitti jo viime vuoden puolelle jättävänsä puheenjohtajan paikan. Puheenjohtajaksi hakevat nykyinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen, kansanedustaja Li Andersson ja kansanedustaja Jari Myllykoski.

_Juttua on korjattu klo 21.15: Puoluekokous päättää puoluesihteerin valinnasta ja ottaa kantaa aloitteeseen puoluesihteerin valinnan muuttamisesta. Lisätty Arhinmäen ja Varajärven kommentit. _