Amerikkalainen huippuasiantuntija uskoo Putinin hakevan sovintoa

Venäjän keskuspankin tuoreiden lukujen mukaan maan talouden pahin notkahdus olisi ohi, mutta aihetta iloon ei kuitenkaan ole. Venäjä-asiantuntija Strobe Talbott uskookin, että presidentti Vladimir Putin ajattelee nyt käytännöllisesti ja ryhtyy hakemaan sopua lännen kanssa aiempaa aktiivisemmin.

Ulkomaat
Yhdysvaltain entisellä apulaisulkoministerillä Strobe Talbottilla on vuosikymmenien kokemus Venäjästä.
Derrick Frilund / Yle

Strobe Talbott on yksi maailman arvostetuimmista Venäjän-tuntijoista. Hän oli 1990-luvulla Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonin hallinnossa apulaisulkoministerinä ja neuvonantajana.

– Kuuntelen paljon muitakin asiantuntijoita, myös Suomen johtajia, joiden tietoa Venäjästä arvostan kovasti, Suomessa vieraileva Talbott kertoi Ylen haastattelussa.

Clintonin kaudella Boris Jeltsinin johtama Venäjä oli muutaman kerran romahduspisteessä. Edistysaskeleet olivat vastaavasti suuria.

– Putin on kääntänyt kellonviisareita taaksepäin. Ei kaikessa, mutta monessa suhteessa, Talbott sanoi.

Talbottin mielestä lännen Venäjälle asettamat pakotteet ovat toimineet.

Ensinnäkin siksi, että ne ovat lisänneet länsimaiden keskinäistä yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta. Toiseksi yksinkertaisesti sen takia, että ne ovat laittaneet Putinin Venäjän koville.

Ukraina syy ja ratkaisu 

Talbott arvioi pakotteiden todellisen syyn, Ukrainan tilanteen, jääneen viime aikoina muiden konfliktien varjoon.

Ratkaisua pakotteista pääsemiseen olisi haettava sieltä. Niin yksinkertaista maailmanpolitiikka on.

– Ukraina voi kääntää tilanteen positiiviseen suuntaan, mikäli Venäjä todella alkaa noudattaa Minskin sopimusta, Talbott sanoi.

Putin myönsi keskiviikkona Itävallan liittopresidentin vieraillessa Moskovassa, että lännen pakotteet vahingoittavat Venäjän taloutta. Maan tuoreita talouslukuja on vaikea kaunistella.

– Uskon, että Putin ajattelee myös käytännöllisesti. Näin hän on alkanut nähdä myös niitä ikäviä vaikutuksia, joita hänen viime vuosina tekemillään päätöksillä on ollut, Talbott sanoi.

_Juttua korjattu 8.4.2016 kello 8.10: Liittokansleri muutettu liittopresidentiksi. _