Israel rakentaa laajennuksia kiistanlaiseen Länsirannan muuriin

Nosturit nostivat torstaina kahdeksan metriä korkeita pylväitä merkkinä muurin uusista osista Beit Jalan lähistöllä Jerusalemin eteläpuolella ja samoin Betlehemin lähistöllä, todisti valokuvaaja AFP:lle.

Palestiinalainen nainen käveli israelilaisten rakentaman muurin vierustalla Itä-Jerusalemissa joulukuussa 2003. Kuva: Jim Hollander / EPA

Beit Jalan pormestari Nicola Khamis tuomitsi maan valtauksen. Muurin uudet osat kulkevat osin palestiinalaisten oliivitarhojen halki.

– Tämä maa on meidän perheiden ja lapsiemme maata, Khamis kertoi puhelimitse sillalta rakennustyömaan viereltä. Beit Jalan asukkaat pelkäävät, että muurin rakentaminen voi johtaa myös läheisten Israelin siirtokuntien laajentumiseen.

Khamis toivoi, että he voisivat taistella muurin rakentamista vastaan, mitä suunniteltiin hätäistunnossa, mutta taistelu on turha. Israelin korkein oikeus päätti heinäkuussa 2015 muurin rakentamisen lailliseksi.

– On mahdotonta rakentaa mitään Beit Jalassa, vaikka haluaisimme laajentaa kaupunkia, Khami ihmetteli.

Israel aloitti muurin rakennustyöt turvallisuussyistä Länsirannalla 2002 toisen intifadan jälkeen.

Palestinalaisten mielestä muurilla halutaan ottaa laittomasti maata palestiinalaisilta ja he kutsuvatkin muuria "apartheid-seinäksi".

– Muuri tuhoaa näkymiä Betlehemin kasvuun, totesi Palestiinan vapautusjärjestön tiedottaja Xavier Abu Eid.

Kansainvälinen tuomioistuin päätti vuonna 2004 muurin rakentamisen laittomaksi ja myös YK:n yleiskokous vaati rakennustöistä luopumista.