Napapiirin yläaste Rovaniemeltä Ruokavisan voittoon – koivunmahlaa, poropataa, hillasorbettia...

Rovaniemeläinen Napapiirin yläasteen joukkue on voittanut Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun. Nelihenkisen joukkueen menu piti sisällään puhtaita pohjoisen makuja: luonnonmarjoja, poroa sekä luomumaitotuotteita. Kisa käytiin torstaina Lähiruoka&Luomu-messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Kotimaa
Voittajajoukkue eli Petja Paananen, Antton Kiviniemi, Vanessa Mäkiharju ja Anna-Maria Haataja.
Voittajajoukkue eli Petja Paananen, Antton Kiviniemi, Vanessa Mäkiharju ja Anna-Maria Haataja.Inka Nevalainen / Ruokatieto

Loppukilpailussa napapiirin koulua edustivat yhdeksäsluokkalaiset Petja Paananen, Antton Kiviniemi, Vanessa Mäkiharju ja Anna-Maria Haataja terveystiedonopettajansa Katri Sarpolan johdolla. Opettaja Sarpolan mukaan Ruokavisa soveltuu mainiosti terveystiedon opetukseen, sillä sen sisällöt käsittelevät terveyttä ja oman ympäristön hyvinvointia.

Loppukilpailuun olivat selvittäneet valtakunnallisesta alkuerästä tiensä myös Vantaankosken koulu Vantaalta, Uudeltamaalta sekä Paraistenseudun koulu Paraisilta, Varsinais-Suomesta. Alkueriin osallistui opettajiensa johdolla lähes 2 200 oppilasta 192 opetusryhmästä eri puolilta Suomea.

Edustusjoukkueiden oppilaat olivat valmistautuneet loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun, jonka voisi tarjota vaikkapa ystävälle. Ennakkotehtävässä tuli myös perustella menu vastuullisuuden näkökulmasta. Vuoden teemat olivat ympäristö ja eläinten hyvinvointi.

Napapiirin joukkue tarjosi alkuruokana koivunmahlaa sisältävän kevätkoivu-maljan ja siemenleipää lohimoussella, pääruuaksi poropataa Lapinjuustolla, duchesse-perunaa Lapin puikulasta ja puolukkasurvosta sekä makeaksi lopuksi hillatartaletin, hillasorbettia ja karamellikastiketta.

– Erityisesti suosimme Lapissa tuotettua ruokaa, joka työllistää paikallisia. Pääruuan lihana käytimme poroa, jotta voimme taata eläimen vapaan elämän Lapin luonnossa. Halusimme myös käyttää terveellisiä, lappilaisille tyypillisiä marjoja hillaa ja puolukkaa, joukkueen jäsen Antton Kiviniemi sanoo Ruokatiedon tiedotteessa.

Koivunmahlaa joukkue valitsi alkuun, koska se on heistä sesongin mukaista lappilaista paikallisruokaa parhaimmillaan.

"Lautasannokset ravintolatasoa"

Tuomariston puheenjohtaja, kokki ja keittokirjailija Teresa Välimäki totesi, että Napapiirin joukkue erottui voittajaksi juuri reseptiikallaan ja mauillaan.

– Rima oli laitettu todella korkealle tämän ikäisten kisassa! Maku ja asettelu ratkaisivat pelin. Oppilaat olivat treenanneet sekä yhdessä että erikseen ja he maistoivat koko ajan jokaista aterianosaa, mikä maistui lopputuloksessa. Väitän, että lautasannokset olivat ravintolatasoa, Välimäki suitsuttaa.

Ruokavisan loppukilpailussa nuoret saivat näyttää käytännön keittiötaitojaan valmistamalla suunnittelemansa menun. Lisähaastetta työskentelyyn toi miljöö: oppilaat työskentelivät Ruokatiedon näytöskeittiössä uusilla laitteilla ja välineillä satojen silmäparien ja median edessä.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto.

Ruokavisan voitto on jo kolmas lyhyen ajan sisällä annettu tunnustus lappilaiselle ruoalle ja ruokakulttuurille. Torstaina Sodankylän kunta palkittiin Vuoden lähiruokateosta Lähiruoka&Luomu-messuilla ja viime kuussa Yle Rovaniemen Pippurimylly ohjelma sai palkinnon ruokakulttuurin vaalimisesta ja uudistamisesta Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahastolta Gastro-messuilla.