Työtehoseura aloittaa yt-neuvottelut – potkut uhkaavat kymmeniä

Työtehoseura aloittaa yt-neuvottelut. Tavoitteena on vähentää työntekijämäärää enintään 45 henkilöllä. Taustalla ovat valtion leikkaukset ammatillisessa koulutuksessa.

Kotimaa
Kiintoavain.
Osalla yrityksiä ammattitaitoisen työvoiman saatavuus rajoittaa kasvua. Ville Hynninen / Yle

Työtehoseura aloittaa yt-neuvottelut ensi viikolla. Irtisanomisuhka koskee 45 henkilöä. Yt-neuvottelut koskevat kaikkia Työtehoseuran työntekijöitä.

Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojalan mukaan yt-neuvottelujen taustalla ovat valtion leikkaukset ammatillisen koulutuksen rahoista. Määrärahojen vähennys on ensi vuodelle noin 190 miljoonaa euroa. Lisäksi valtio on vähentänyt työvoimakoulutuksen määrärahoja.

– Ely-keskukset ovat tällä hetkellä varsin varovaisia tilaamaan työvoimakoulutusta. Syynä tähän on edessä oleva itsehallintouudistus, selvittää Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojala.

Työtehoseuran toiminnasta puolet on koulutusta ja opetusta ja reilu neljännes työvoimakoulutusta. Vajaa neljännes on tutkimustyötä, jota rahoittavat yritykset.

– Työn tuottavuuden kehittäminen on eri asia kuin henkilöstön vähentäminen. Se tarkoittaa töiden tekemistä fiksummin esimerkiksi maatilalla, jossa tilakoko ja eläinten määrä kasvaa, kuvaa Ojala Työtehoseuran tutkimustoimintaa.

Työtehoseuralla on tällä hetkellä yli 200 työntekijää kymmenellä eri paikkakunnalla, muun muassa Nurmijärvellä, Vantaalla, Järvenpäässä ja Sammatissa.

Työtehoseura on yleishyödyllinen yhdistys, joka muun muassa tutkii työn ja tuotannon tehokkuutta ja taloudellisuutta. Se myös kouluttaa vuosittain noin 10 000 opiskelijaa.