Susien pannoitus onnistunut tavallista huonommin

Luonnonvarakeskus on pannoittanut tänä vuonna vain yhdeksän sutta. Pannoitusta hankaloittaa se, että pannoittajilla ei ole ollut lupaa liikkua yksityisomistuksessa olevilla mailla.

susi
Susi lumisessa metsässä.
Seppo Nykänen

Susien pannoitus onnistui tänä vuonna tavallista huonommin.

Luonnonvarakeskus onnistui pannoittamaan ainoastaan yhdeksän sutta ja niistäkin yhden suden panta ei ole vielä käynnistynyt.

Pannoitetuista susista kolme on Pohjois-Savossa. Kyseessä on kaksi naaraspentua ja yksi urospentu, jotka kuuluvat Vieremällä asuvaan niin sanottuun Marttisenjärven laumaan.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestarin Seppo Ronkaisen mukaan pannoitus oli vaikeaa, sillä pannoittajilla ei ollut lupaa toimia yksityisten mailla.

Susille laitettavien lähetinpantojen avulla saadaan tietoa muun muassa susien käyttäytymisestä ja reviireistä. Nuorten susien satelliittiseurannassa päästään seuraamaan susien levittäytymistä, vaelluksia ja asettumista uusille alueille.

Aikuisilta susilta saatavia tietoja hyödynnetään tutkittaessa susien liikkumista suhteessa ihmisasutuksen sijaintiin sekä selvitettäessä susien tappamien hirvieläinten määrää.