1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Palautukset Kreikasta Turkkiin jatkuvat – Italia pelkää tulijoiden määrän kasvavan

Italia pelkää, että EU:n palautussopimus, jonka tavoitteena on pienentää Eurooppaan pyrkivien pakolaisten määrää, tuo maahan lisää turvapaikanhakijoita.

turvapaikanhakijat
Uutisvideot: Italia pelkää EU:n palautussopimuksen seurauksia
Uutisvideot: Italia pelkää EU:n palautussopimuksen seurauksia

EU:n palautussopimusta toteuttava Kreikka lähettää perjantaina Turkkiin toisen ryhmän pakolaisia. Sopimus, jonka tavoitteena on pienentää Eurooppaan pyrkivien pakolaisten määrää, solmittiin maaliskuun lopulla.

Kreikka palautti ensimmäiset pakolaiset Turkkiin viime viikolla. Tuolloin Lesboksen saarelta lähti satoja pakolaisia kohti Turkkia, mutta palautettujen tarkasta määrästä ei ole kerrottu.

Britannian yleisradion BBC:n haastattelemien Kreikan viranomaisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan Turkkiin palautettaisiin perjantaina 140 ihmistä. Osa palautettavista lähtisi matkaan Lesbokselta ja osa Kreikan muilta saarilta.

Italia huolissaan Afrikasta

Palautussopimus huolestuttaa Italiaa, joka pelkää maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän kasvaan sopimuksen myötä.

Maan sisäministeri Angelino Alfano totesi vastikään, että EU:n pitäisi tehdä sopimuksia myös Afrikan maiden kanssa niin, että turvapaikanhakijoita voitaisiin palauttaa apua vastaan.

Myös pakolaiskeskuksissa työskentelevät ovat huolissaan tilanteesta.

– Olemme huolissamme, sillä on ennustettavissa että tänä kesänä Syyriasta ja Afrikan maista saapuu satojatuhansia ihmisiä, jotka matkaavat Italian kautta muualle Eurooppaan, Italian Punaisen ristin Giorgia De Acutis sanoo.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi