Streptokokki jyllää yhä Heinolassa – epidemia levisi päiväkodista kouluun

Maaliskuussa nieluviljelyt tehtiin yli 110 lapselle ja aikuiselle. Nyt angiinaepidemia on levinnyt Niemelän päiväkodista koulun puolelle. Muissa kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa on ollut vain yksittäisiä tautitapauksia.

Nielurisatulehdus
Varhaiskasvatusyksikkö Niemelä-talo Heinolassa
Heinolalaisen Niemelä-talon sisäilmaongelmien syyksi epäillään ilmastointilaitesäätöjä.Vihtori Koskinen / Yle

Streptotokki A -epidemia ei ota laantuakseen Heinolan Niemelä-talossa. Nyt angiinaa aiheuttava bakteeri on levinnyt päiväkotiryhmistä koulun puolelle esikoululaisten ja ekaluokkalaisten yhteisopetuksen kautta.

Maaliskuun lopussa yli 30 Niemelän päiväkodin lasta poti streptokokki A:n aiheuttamaa angiinaa. Nieluviljelyt tehtiin yli 110 lapselle ja aikuiselle.

Tällä viikolla tehdyissä nieluviljelyissä paljastui, että streptokokin on saanut myös parisenkymmentä ekaluokkalaista. Heidän penisilliinihoitonsa on jo aloitettu. Johtavan ylilääkärin Jaakko Larjon mukaan toistaiseksi muita Niemelä-koulun oppilaita ei testata.

– Noudatamme THL:n ohjeita ja olemme konsultoineet Päijät-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäreitä. Tilannetta seurataan, mutta vielä testejä ei laajenneta, Larjo toteaa.

Tauti talttuu antibiooteilla

Muissa kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa on ollut vain yksittäisiä streptokokki-tapauksia. Larjon mukaan muita kouluja ja päiväkoteita on ohjeistettu, miten toimia, jos epidemia leviää.

Päiväkotijohtaja Jaana Vesikon Niemelän päiväkodin puolella angiina on selätetty ja arki alkaa normalisoitua.

Streptokokki A -bakteeri voi aiheuttaa muun muassa kuumetta ja angiinaa. Bakteeri leviää esimerkiksi pisaratartuntana nielusta ja nenästä tai kosketustartuntana käsistä. Leviämistä voikin hillitä hyvällä käsihygienalla.

Ennen hoitoon tai kouluun palautumista olisi hyvä pitää kuumeeton päivä. Ylilääkärin Larjon mukaan antibiooteilla tauti talttuu parissa päivässä, eikä enää ole tarttuva.