Hyppää sisältöön

Rahoitusprofessori ei usko Nordean selityksiä: ”Tästä kuullaan vielä hyvin paljon lisää”

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius ei pidä Nordean esittämiä selityksiä uskottavina. Hän arvioi myös, että paljastukset eivät ole vielä tässä.

Timo Rothovius. Kuva: Jukka Tyni

Kohun keskelle joutunut Nordea on selitellyt veroparatiisikytköksiä väittämällä, ettäveroparatiisiyhtiöitä on perustettu vain asiakkaiden tahdosta ja pankki ei ole laskuttanut heitä. Laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius ei väitteitä purematta niele.

– Se on hyvin vaikea uskoa. Pankkitoimet perustuvat aika pitkälti siihen, että tällaisia palveluita tarjotaan, Rothovius sanoo Ykkösaamun haastattelussa.

Rothovius myös uskoo, että asiasta paljastuu vielä lisää tietoa.

– Nythän Nordea itse ei ole kertonut vielä yhtään mitään. Siinä vaiheessa kun ja jos Nordea alkaa itse tehdä paljastuksia, tästä kuullaan vielä hyvin paljon lisää.

Rothovius arvelee, että Panama-papereiden perusteella pankkitoimintaan tulee muutoksia, joskaan ei pankkien itsensä toimesta.

– Uskon, että poliittinen paine kasvaa, mutta pankit tuskin lähtevät näitä käytäntöjä muuttamaan. Jos yksittäinen pankki muuttaa käytäntöjään niin silloin toiminta loppuu ja bisnes siirtyy jonnekin muualle.

_Juttua korjattu klo 10:06: aiemmassa versiossa mainittiin, että Nordea ei ole laskuttanut panamalaisen asianajotoimiston puoleen ohjattuja asiakkaita. Nordean mukaan asiakkaita ei ole ohjattu, vaan aloite on tullut asiakkaiden taholta. _